Film/TV
0

Festival kratkog filma "Kratkofil 2010" u petak i subotu

SRNA
U Banjoj Luci će u petak i subotu biti održan Četvrti međunarodni festival kratkog filma "Kratkofil" za koji je Vlada Republike Srpske izdvojila 70.000 KM.

U ovogodišnji program festivala uvedene su mnoge novine, uključujući i projekcije dugometražnih filmova, ali je naglasila da je akcenat i dalje na takmičarskom dijelu kratkofila, dok će dugometražni film biti u revijalnom programu.

Ekskluzivnost ovogodišnjeg festivala je film banjalučkog režisera Daneta Komljena "Ja već jesam sve ono što želim da imam", koji je osvojio treće mjesto na Filmskom festivalu u Kanu.

U  okviru festivala bit će održan i okrugli sto o temi "Kinematografija RS", čiji je cilj da postavi teorijske osnove za buduće djelovanje filmskih radnika u RS, kao i stvaranje jače međusobne saradnje, definisanje trenutnog stanja, postavljanje pitanja i davanjem mogućih odgovora na teme aktuelne u ovoj branši.

Međunarodni festival kratkog filma "Kratkofil" nastao je 2007. godine i od tada je prikazao na stotine kratkih, igranih, animiranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova sa svih kontinenata.

U saradnji sa mnogim značajnim sličnim festivalima, kao što su "Klermon-Feran", "Tampere", "Sidnej", "Dablin", "Upsala", banjalučkoj publici bit će ponuđen veoma kvalitetan presjek dešavanja u svijetu kratkog filma, od najvećih hitova do smjelih, avangardnih i eksperimentalnih radova.

"Kratkofil" će, u organizaciji Udruženja kreativnih stvaralaca "Lanterna", biti održan na banjalučkoj Tvrđavi "Kastel" i Narodnom pozorištu RS u Banjoj Luci. Ulaz na sve projekcije ovog festivala bit će besplatan.