Venecijanski festival
0

"Faust" glavni kandidat za "Zlatnog lava"

SRNA
Scena iz filma
Scena iz filma
Najvjerovatniji kandidat za "Zlatnog lava" na 68. Venecijanskom filmskom festivalu je film istaknutog ruskog režisera Aleksandra Sokurova "Faust".

Novi film Sokurova rađen po poznatoj dramskoj poemi Johanna Wolfganga Goethea prikazan je 8. septembra, pretposljednjeg dana prestižne filmske smotre.

 "Film Aleksandra Sokurova publika je čekala sa nestrpljenjem i primila vrlo burno", rekao je za "Glas Rusije" ruski filmski kritičar Valerije Kičin, koji je i sam prisustvovao venecijanskoj premijeri "Fausta" . 

Prema njegovim riječima, publika je gledala film u napetoj tišini, a finalni aplauz nije prestajao ni tokom dugačke odjavne špice na ekranu, što se rijetko dešava. 

"Faust" je završni četvrti dio filmske tetralogije koju je Aleksandar Sokurov posvetio istraživanju prirode vlasti. Junaci prethodna tri filma - "Moloh", "Tele" i "Sunce" - bili su diktatori 20. vijeka - Hitler, Lenjin i japanski car Hirohito. 

 Sokurov smatra da je Faust, takođe, bio istorijska ličnost, o kojoj su od 16. vijeka počele da se ispredaju legende, preuveličavajući pritom ulogu nepostojećeg "kušača ljudskog roda". 

"Takozvana đavolja sila samo je pokušaj da se između čovjeka i Boga postavi neki lik koji bi se poslije mogao optužiti za sve ljudske probleme", rekao je Sokurov, objašnjavajući zamisao svog filma.
Prema njegovom ubjeđenju, sve je u čovjeku i nema ničega van granica čovjeka. "Sva odgovornost je u čovjeku, sve nevolje su u čovjeku, nema nikakvog đavola, sve se obavlja čovjekovim rukama. Ljudi treba da obrate pažnju na to da nema donje granice - ona još nije određena - dokle bi čovjek mogao da padne", kaže Sokurov.

Film je snimljen na njemačkom, Geteovom jeziku, i u njemu igraju njemački glumci. 

"Gete je neostvariv bez njemačkog jezika. Mislim da ni Puškina, ni Dostojevskog, ni Tolstoja, možda ni u Rusiji ne bi bilo u onom obliku u kojem ih poznajemo da nije bilo te 'letvice' - Geteovog 'Fausta'", smatra Sokurov.

 Da li će film Aleksandra Sokurova podići letvicu 68. Međunarodnog filmskog festivala biće jasno već sutra kad će žiri donijeti odluku.