Box Office
0

'Fast & Furious' furiozno otpuhao konkurenciju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Novi nastavak akcijskog filma "Fast & Furious" svojim ovosedmičnim uspjehom na sjevernoameričkom box officeu šokirao je i one koji su ga favorizovali, a konkurenciju bacio na koljena. Sa zarađenih 72,5 miliona dolara u toku prvog vikenda prikazivanja, hit zgodnog Vin Diesela ostvario je najbolji rezultat od prodaje ulaznica u toku ove godine.

U prošlosedmičnom rezimeu pisali smo o odličnom plasmanu animiranog uratka studija DreamWorks Animation pod nazivom "Monsters vs. Aliens", koji je debitovao sa 59,3 miliona dolara. Ipak, Universalova akcija ostavila je 3D animaciju na drugom mjestu, svjedoče podaci kompanije Media by Numbers.

U četvrtom dijelu kultnog filma iz 2001. glavna uloga ponovo pripada Vin Dieselu (u ulozi Dominica "Doma" Torettoa), čovjeku koji iza sebe nema mnogo naslova, ali su oni filmovi u kojima je glumio doživjeli ogromnu popularnost. Pored njega, tu su opet Paul Walker (Brian O'Connor, agent FBI-a), Michelle Rodriguez (Letty, djevojka glavnog junaka) i Jordana Brewster (Mia, njegova sestra).

Pošto je uobičajeno da blockbusteri kao što je ovaj imaju odličnu gledanost u toku ljeta, predsjednik kompanije Media by Numbers Paul Dergarabedian našalio se rekavši: "Ljeto nam je stiglo u aprilu."

Impresivna zarada filma "Fast & Furious" ostavila je u drugom planu i "The Haunting in Connecticut" sa prikupljenih 9,6 miliona, te film "Knowing" sa Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi, koji je zaradio 8,1 milion dolara i osigurao sebi četvrto mjesto. Još jedno filmsko ostvarenje imalo je svoj debi u toku vikenda koji je iza nas, međutim nostalgična komedija Miramaxa "Adventureland" u duhu osamdesetih izborila se za tek šesto mjesto, a na svom računu ima šest miliona dolara.

Lista prvih deset filmova na box officeu izgleda ovako:

  1. "Fast & Furious" 72,5 miliona,
  2. "Monsters vs. Aliens" 33,5 miliona,
  3. "The Haunting in Connecticut" 9,6 miliona,
  4. "Knowing" 8,1 miliona,
  5. "I Love You, Man" 7,9 miliona,
  6. "Adventureland" 6 miliona,
  7. "Duplicity" 4,3 miliona,
  8. "Race to Witch Mountain" 3,4 miliona,
  9. "12 Rounds" 2,3 miliona
  10. "Sunshine Cleaning" 1,9 miliona američkih dolara.