Film/TV
0

Emmenuelle Béart u posjeti BiH

Sarajevo-X
Emmenuelle Béart
Emmenuelle Béart
Na poziv Francuskog kulturnog centra André Malraux, poznata francuska glumica Emmenuelle Béart dolazi posjetiti Bosnu i Hercegovinu u utorak, 22. juna i ostat će do četvrtka, 24. juna 2004. godine.

Tom prilikom obići će Stolac, Mostar i Sarajevo. Za vrijeme boravka u Sarajevu predviđen je susret sa štićenicima udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu, u srijedu, 23. juna u 18 :00.

Kćerka pjevača i kompozitora Guya Béarta, rođena je 14. augusta 1965.g. u Saint Tropezu, u Francuskoj. Živjela je zajedno sa braćom i sestrama na farmi u Gassinu, nedaleko od Saint Tropeza, u Provansi na jugu Francuske, jer njen otac, nije želio da na njegovu kćerku utječe glamur Pariza. Kada je imala 13 godine, gledala je Romy Schneider u filmu Mado (1976). Od tada je željela da bude glumica. Roditelji su je poslali u Montreal gdje je provela tri godine. U Montrealu ju je primjetio Robert Altman i ponudio joj ulogu u filmu koji nikada nije snimljen. Nakon što se vratila u Francusku, uzimala je časove glume i dobila je prvu ulogu u filmu Raison perdue 1984.g. Fotograf i reditelj David Hamilton je bio očaran njenom ljepotom i ponudio joj je ulogu u filmu Premiers Désirs. Godine 1985. upoznaje budućeg supruga Daniela Auteuila na snimanju filma L’Amour en douce. Publika i kritika su je primjetili u filmu Manon des sources, u kojem je glumila pastiricu koja pleše gola u polju. Reditelj Tom McLoughlin ju je odabrao za ulogu u holivudskom filmu Date with an Angel među 5000 kandidata. Emmanuelle je veoma osjećajna i teži savršenstvu. Za ulogu Camille u filmu Un Coeur en hiver uzimala je časove violine čitavu godinu, Najveći uspjeh je postigla u umjetničkom filmu Jacquesa Rivettea, Belle noiseuse, gdje je tumačila ulogu nagog modela Michelu Piccoliu. Sarađivala je sa najboljim francuskim i svjetskim rediteljima: Jacquesom Rivetteom, Claudeom Sautetom, Claudeom Chabrolom, Claudeom Berrijem, Brianom de Palmom...

Na poziv našeg bh oskarovca, Danisa Tanovića, tumačit će jednu od glavnih uloga u njegovom najnovijem filmu.

Emmanuelle Béart se posebno posvetila humanitarnom radu kao ambasadorica pri UNICEFU. Danas živi i radi u Parizu.

Zbog produženih obaveza koje poznata francuska glumica Emmanuelle Beart, ambasadorica UNICEFa ima u Japanu, nije u mogućnosti da dođe u Sarajevo, u utorak, 22. juna, kako je bilo ranije javljeno. Njeno gostovanje u Bosni i Hercegovini - Stolac, Mostar i Sarajevo - se pomjera do daljnjeg.