Film/TV
26

Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica na filmskom festivalu u Veneciji

Piše: L. Č.
(Foto: EPA)
Na 71. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji se danas u sklopu takmičarskog programa Horizonti prikazuje film "Takva su pravila" ("These Are the Rules") hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića.

"Takva su pravila" film je o porodičnoj tragediji sredovječnog para iz zagrebačke četvrti Savica. Film, u kojem bh. glumac Emir Hadžihafizbegović uz kolegicu Jasnu Žalicu igra glavnu ulogu, priča zagrebačku verziju sudbine Denisa Mrnjavca, te se bavi tematikom maloljetničke delinkvencije.

Film je ovo koji je, od 1500 prijavljenih na filmski festival u Veneciji, ušao među 23 najbolja, te je tako svoje mjesto pronašao u zvaničnoj konkurenciji ovog festivala. Film se danas našao u službenom programu venecijanskog filmskog festivala, a očekuju ga četiri projekcije.

"To je sjajna vijest i jako mi je drago zbog toga. Mislim da smo napravili dobar posao", kazao je Hadžihafizbegović u razgovoru za Klix.ba.

Film je ovo u kojem Hadžihafizbegović igra oca ubijenog djeteta, te priznaje kako je u pitanju jedna od najtežih uloga u njegovoj karijeri.

"Nikada nisam igrao ulogu roditelja koji ostaje bez djeteta - u pitanju je mentalno teška, jedna od najtežih uloga koju sam imao dosad", kazao je Hadžihafizbegović.