Film/TV
0

Eastwoodov film osvojio prvu nagradu u sezoni Oskara

Sarajevo-x.com
Reuters
Reuters
Film Clint Eastwooda "Letters from Iwo Jima" je proglašen najboljim filmom za 2006. godinu od strane "National Board of Review", koja je prva velika nagrada u sezoni Oskara.

Helen Mirren je proglašena najboljom glumicom za ulogu trenutne britanske kraljice Elisabethe u filmu "Queen Elisabeth", dok je Forest Whitaker osvojio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu "The Last King of Scotland".

[SLIKA]1[/SLIKA]

Nagrade dodjeljuje 120 filmskih profesionalaca koji su pogledali više od 250 filmova i mogu biti indikator onoga što se može očekivati na dodjeli najvećih filmskih nagrada Oskara, koja se održava u februaru.

Eastwoodov "Letters from Iwo Jima" je priča o bitki na ostrvu Iwo Jima između SAD i carskog Japana tokom II Svjetskog rata. Ovo je drugi ovogodišnji Eastwoodov film koji će biti distribuiran, a koji se bavi pitanjem borbe za malo pacifičko ostrvo, 1945. godine. Prvi je bio "Flags of Our Fathers".

[SLIKA]2[/SLIKA]

Martin Scorcese je proglašen za najboljeg režisera za svoj krimi triler "The Departed", dok je film "Volver", sa Penelope Cruz, čiju režiju potpisuje Pedro Almodovar osvojio nagradu za najbolji strani film.

Najbolji dokumentarac je "An Inconvenient Truth", koji prikazuje bivšeg američkog podpredsjednika Ala Gorea i njegovu zabrinutost oko globalnog zagrijavanja.