Sjevernoamerički box-office
0

VIDEO / Dugo očekivani film "Inception" oduševio publiku

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Naučno-fantastični triler "Inception", jedan od najpriželjkivanijih filmova centralnog dijela sezone Hollywooda, ispunio je očekivanja gledatelja. Novo ostvarenje legendarnog Christophera Nolana prvog vikenda prikazivanja našlo se na prvom mjestu sjevernoameričkog box-officea sa zaradom od 60,4 miliona dolara.

Nolan, reditelj blockbustera "Crni vitez", i ovoga puta je okupio veličanstvenu glumačku postavu koju predvodi Leonardo DiCaprio. Slavni glumac u filmu tumači čovjeka koji ima sposobnost ulaženja u snove ljudi, te na taj način saznaje tajne, prikuplja potrebne informacije ili im ugrađuje nove.

Članove njegovog tima, koji pokušavaju ukrasti ideju koja može promijeniti svijet, tumače Ellen Page, Tom Hardy i i Joseph Gordon Levitt.

Na drugom mjestu sjevernoameričkog box-officea našao se animirani hit-film "Despicable Me". Radnja prati avanture zlikovca Grua koji planira izvesti najveću pljačku u historiji čovječanstva – ukrasti Mjesec.

Zločestom Gruu se sviđa sve što je pokvareno, naoružan je zrakom za smanjivanje, posjeduje vozila za borbu na zemlji i u zraku, te uništava sve na što naiđe, sve dok ne sretne tri djevojčice koje u njemu vide oca.

Film je prošle sedmice bio na prvom mjestu box-officea, no ovog vikenda je zaradio 32,7 miliona dolara, te skliznuo na drugo mjesto. Inače, animirani film koji stiže iz studija "Universal" za deset dana prikazivanja zaradio je ukupno 118,4 miliona dolara.

Disneyeva avantura "The Sorcerer's Apprentice" završila je na trećem mjestu sa zarađenih 147,4 miliona dolara.

"To je razočaravajuće", kazao je Chuck Viane, šef distribucije u "Disneyu", za AP.

Deset najgledanijih filmova ovog vikenda:

  1. "Inception" 60,4 miliona dolara
  2. "Despicable Me" 32,7 miliona dolara
  3. "The Sorcerer's Apprentice", 17,4 miliona dolara
  1. "The Twilight Saga: Eclipse",13,5 miliona dolara
  2. "Toy Story 3," 11,7 miliona dolara
  3. "Grown Ups", 10 miliona dolara
  4. "The Last Airbender" 7,5 miliona dolara
  5. "Predators", 6,8 miliona dolara
  6. "Knight and Day" 3,7 miliona dolara
  7. "The Karate Kid", 2,2 miliona dolara