Film/TV
0

Drugi Zlatni lav za Anga Leeja

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Film eksplicitnog seksualnog sadržaja "Lust, Caution", tajvanskog filmskog redatelja Anga Leeja u subotu je neočekivano osvojio Zlatnog lava za najbolji film na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji. Ang Lee je prije dvije godine već osvojio ovu prestižnu filmsku nagradu za hit film "Brokeback Mountain".

Radnja ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog lava je smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata u Šangaju, a riječ je o trileru koji sadrži duge i nasilne scene seksualnog odnosa koje je Lee opisao kao realne.

Zaista sam presretan, jer me ovaj film odveo na neka vrlo teška mjesta. Pozvao sam vas da me slijedite i da na kraju tamo dole i ostanete sa mnom. Vi ste sedam samuraja, trebao sam vašu pomoć", izjavio je Lee u svom obraćanju sedmočlanom žiriju na ceremoniji dodjele nagrada.

Brian De Palma, čiji je film "Redacted" šokirao publiku u Veneciji sa brutalnom rekonstrukcijom stvarnog silovanja i ubistva 14-godišnje Iračanke od strane američkih vojnika, proglašen je najboljim redateljem i uručena mu je nagrada Srebrni lav.

Abdellatif Kechiche, filmski redatelj porijeklom iz Tunisa, i njegova drama "La Graine et le mulet" proglašeni su najvećim otkrićem ovogodišnjeg festivala i nagrađeni su specijalnom nagradom žirija. Film prati put jedne arapske porodice ka ostvarenju životnog sna o otvaranju restorana na jugu Francuske.

Holivudska glumica Cate Blanchett, porijeklom iz Australije, proglašena je najboljom glumicom zahvaljujući neobičnoj ulozi u filmu Todda Haynesa, "I'm Not There". Naime, Blanchett je bila jedan od šest izvođača koji su glumili kultnog pjevača i tekstopisca Boba Dylana u različitim fazama njegova života. Ovaj film je ujedno i dobitnik druge specijalne nagrade žirija.

Veliko iznenađenje je bilo i proglašenje Brada Pitta za najboljeg glumca za ulogu odmetnika Jesseja Jamesa u filmu "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford".

Za najbolji scenarij je proglašen scenarij Paula Lavertyja iz Velike Britanije za film "It's a Free World..."k ojeg je režirao Ken Loach.