Film/TV
0

Drugi radni festival animiranog filma za djecu i omladinu uskoro u Neumu

FENA
Drugi radni festival animiranog filma za djecu i omladinu "NAFF 2006." održat će se u Neumu od 13. do 20. januara pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta FBiH i Fondacije za kinematografiju FBiH.

Studio Neum je prije četiri godine pokrenuo Školu crtanog filma kroz koju je do sada prošlo 35 djece, kao i kamp na nivou BiH koji je pohađalo 130 polaznika iz naše zemlje. U kamp su ciljano pozvani talentirani srednjoškolci iz svih bh. kantona, uglavnom iz umjetničkih škola.

Svake godine u prvom mjesecu djeca se okupljaju u Neumu i tokom sedam dana prolaze kompletan tečaj crtanog filma. Pod tečajem se podrazumjevaju - osnove crtanja, teoretska spoznaja, praktični rad na knjizi snimanja, layoutu i animaciji te kompjuterska edukacija.

Cijeli projekt od prošle godine prati i Festival animiranog filma na kojem se prikazuju najbolji filmovi svjetskih autora. Djeca su bila obavezna pogledati sve te filmove, a istovremeno napraviti selekciju za finalno veče festivala. To je i najbolji način da se ustanove njihove sklonosti, kao i osjećaj za kvalitetan crtani film.

Tečajeve su vodili istaknuti majstori animiranog filma iz Hrvatske, BiH i Srbije. Kao rezultat, formirana je grupa od 10 mladih autora koji surađuju sa studiom Neum i koji su zahvaljujući toj suradnji u zadnje tri godine napravili tri animirana filma: "Mostarski letači", "Moja mala vala" i "Naša posla".

Pet polaznika ovih kampova sada su studenti ALU u Sarajevu. Filmovi koje su napravili polaznici škole već su prikazani na festivalima u Dubrovniku, Beogradu, Širokom Brijegu, Neumu i Sarajevu.

Za ovogodišnji festival u Neumu prijavljeno je više od 200 filmova iz 36 zemalja, te će zbog toga Festival biti održan u dva dijela. U prvom dijelu od 13. do 20. januara bit će radni dio kampa sa 50 polaznika iz BiH. Osim rada na crtanom filmu i izrade novog filma, oni će pregledati sve filmove i biti selekciona komisija za takmičarski dio festivala.

Takmičarski dio festivala održat će se od 29. juna do 5. jula u Neumu.Ove godine u takmičarski dio su dodani i animirani muzičke spotovi kao i propagandni animirani spotovi, saopćeno je iz NAFF-a.