Njemački film na Berlinaleu
0

Drama o silovanjima u BiH i radu Haškog suda

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Film "Oluja" njemačkog režisera Hansa-Christiana Schmida, koji se takmiči na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu, javnosti približava rad Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu na izuzetno direktan način.

Triler o tribunalu osnovanom 1993. film je na engleskom jeziku, a njegovoj premijeri u subotu navečer prisustvuje i glavni tužilac ICTY-a Serge Brammertz. Osvjetljava rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, nacionalizam, ratne zločine i baziran je na slučajevima koje je sam režiser proučavao.

Sniman je u Hagu u julu prošle godine, baš kada je Radovan Karadžić uhapšen u Beogradu gdje je otkriven njegov lažni identitet, saopšteno je na press konferenciji.

Glavnu ulogu, ženu koju su silovali srpski vojnici, tumači Anamaria Marinca. Tužioca tribunala glumi glumica sa Novog Zelanda Kerry Fox, poznata po ulozi u filmu "An Angel at My Table" i "Welcome to Sarajevo".

Marinca je novinarima izjavila da je krucijalno da žena kao ona koju je glumila, a koja predstavlja hiljade drugih žrtava, ne bude zaboravljena kad u narednom periodu Haški tribunal bude ugašen. Ova Rumunka je za potrebe uloge morala naučiti ponešto iz bosanskog i njemačkog jezika.

Režiser Schmid izrazio je duboku impresioniranost hrabrošću žrtava koje su svjedočile pred Tribunalom te naglasio kako one zaslužuju da im se pruži koliko god je vremena potrebno da ispričaju svoje priče i zatraže pravdu.

Film "Oluja" govori o ponašanju suda i pred sudom, pravdi, politici i njihovom ispreplitanju, te činjenici da mandat tribunala završava 2010. godine, a toliko je procesa koji nisu dovršeni.

"Možda će film pomoći da se podigne svijest o tome. Vrijeme je veliki veliki pritisak za svjedoke", kaže autor filma koji se na Berlinaleu pojavljuje tri godine nakon "Grbavice", filma Jasmile Žbanić koji je osvojio Zlatnog medvjeda.