Film/TV
0

Dokumentarac "Paragraph 175" u prostorijama British Councila

Sarajevo-x.com
Udruženje Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba poziva zainteresovane na projekciju dokumentarnog filma "PARAGRAPH 175" koja će se desiti sutra, 16. maja 2008. u 18 sati u prostorijama British Councila BH (Ljubljanska 9).

Dokumentarni film "PARAGRAPH 175", autora Roba Epsteina i Jeffreya Friedmana, govori o životu pet osoba koje su preživjele progone nacističkih vlasti u periodu 1933.-1945. godine, kada je stotinu hiljada muškaraca uhapšeno i optuženo za homoseksualnost.

Uhapšene osobe su mahom slane u koncentracione kampove - samo njih 4.000 je preživjelo rat. Od 1871. godine homoseksualnost u njemačkom krivičnom zakonu, Paragraf 175 listira kao sodomiju i krivično djelo.

Nakon projekcije dokumentarnog filma bit će organiziran razgovor na temu 'Nacionalizam, patrijarhat i odnos prema različitostima', sa gostima Srđanom Dizdarevićem (Helsinški komitet za ljudska prava BiH) i Dženanom Trbić (Fond za otvoreno društvo, Sarajevo), stoji u dopisu Udruženja Q.

Ulaz na filmske projekcije je besplatan.