Priča o najpoznatijem bendu
0

Dokumentarac o grupi U2 otvorio Toronto Film Festival

Sarajevo-x.com
Dokumentarac o legendarnoj irskoj grupi U2 pod nazivom "From the Sky Down" otvorio je ovogodišnji Međunarodni filmski festival u Torontu koji će trajati od 8. do 18. septembra.
Bono, Guggenheim i The Edge (Foto: Reuters)
Bono, Guggenheim i The Edge (Foto: Reuters)
Ovo je prvi put u 36 godina dugoj historiji festivala da smotru otvara neko dokumentarno ostvarenje. Lider grupe Bono i gitarista The Edge prisustvovali su svečanoj ceremoniji i na oduševljenje okupljene publike prošetali se crvenim tepihom.

Dokumentarac "From the Sky Down" je hronika benda i njegovog lidera Bonoa, a režiju potpisuje Davis Guggenheim, koji je dobio Oscara za dokumentarac "An Inconvenient Truth", koji je istraživao kampanju Ala Gorea protiv globalnog zatopljenja.

Bono oduševio obožavatelje (Foto: AP)
Bono oduševio obožavatelje (Foto: AP)
"Mislim da to nije film o nama već o tome kako bend funkcioniše, ili u ovom slučaju, kako ne funkcioniše", kazao je na premijeri The Edge, koji je 2008. godine zatražio od roditelja da se upusti u projekat.

Na jednom od najvećih svjetskih festivala bit će održane svjetske premijere najnovijih djela Francisa Forda Coppole, Luca Bessona i Michaela Winterbottoma.

Američke premijere imat će i nova ostvarenja Pedra Almodovara, Nannija Morettija,Georgea Clooneya, Madonne, Larsa von Triera... .