Film/TV
0

Dokumentarac o Amy Winehouse dobitnik Evropske filmske nagrade

Klix.ba
Amy Winehouse
Asif Kapadia (Foto: EPA)
Kontroverzni dokumentarac o životu i smrti britanske pjevačice Amy Winehouse osvojio je nagradu Evropske filmske akademije, čija je dodjela održana na gala večeri u Berlinu.

Djelo britanskog režisera Asifa Kapadija odnijelo je nagradu u kategoriji "Najbolji dokumentarni film".

Ovaj film izazvao je burne reakcije kod publike, a otac preminule pjevačice Mitch Winehouse osudio je dokumentarac obrazloživši da njegovu porodicu prikazuje u lošem svjetlu. Podsjećamo, ova nekada popularna r'n'b i soul pjevačica umrla je od trovanja alkoholom 2011. godine, kada je imala samo 27 godina.

Kapadijevo ostvarenje prikazuje život pjevačice, njene česte ekscese, te buran život i depresiju kroz koju često prolaze slavni.

Što se tiče ostalih nagrada, najuspješniji film je bio "Mladost", koji potpisuje italijanski režiser Paolo Sorentino.

Michael Caine, koji tumači glavnog lika u ovom filmu, primio je nagradu za najboljeg glumca i nagradu za životno djelo. Također, "Mladost" je Sorentinu donijela nagradu najboljeg režisera.

Nagrada za najbolji scenarij pripala je Grku Yorgosu Lanthimosu i njegovoj drami "Jastog" u kojoj su glavne likove tumačili Colin Farrell i Rachel Weisz.

Irski film "Pjesma mora" odnio je nagradu za najbolji animirani film.

Evropska filmska akademija osnovana je 1988. godine i njen cilj je promovisanje filmskih ostvarenja cijelog područja Starog kontinenta.