Film/TV
0

Dokumentarac Leonarda DiCaprija o prodaji slonovače će biti prikazan 4. novembra

Klix.ba
Dokumentarac "The Ivory Game" čiji je izvršni producent Leonardo DiCaprio, premijerno će biti prikazan na Netflixu 4. novembra.

The Ivori Game je priča o tome kako slonovima u Africi prijeti izumiranje zbog trgovine slonovače, a film je sniman 16 mjeseci.

Izvršni producent je Leonardo DiCaprio, a režiseri su nagrađivani Richard Ladkani i za Oscara nominovani Kief Davidson (The Devil’s Miner), koji su tokom 16 mjeseci na području Kine i Afrike predvodili tim prikrivenih operativaca i aktivista koji se infiltrirao u korumpiranu globalnu mrežu trgovaca slonovačom.

Kao finalni proizvod dobijen je zapanjujući dokumentarac koji slijedi krivolovce u njihovoj potrazi za "bijelim zlatom" i paralelno prikazuje ilegalnu kinesku trgovinu. Osnovni cilj mu je probuditi svijest o ugroženosti afričkih slonova koji se nalaze pred izumiranjem.

Tokom posljednjih pet godina pobijeno je oko 150.000 slonova. Par kljova, za koje siromašni afrički krivolovci dobiju sedam dolara, nakon što budu uglađene i izrezbarene, na kineskom ilegalnom tržištu dostižu cijenu od nekoliko stotina dolara.

U filmu se pojavljuje i Italijan Andrea Costa, izvršni direktor i suosnivač sajta WildLeaks, specijaliziranog za kriminal vezan za biljni i životinjski svijet, koji u detalje objašnjava put kljova od Afrike do Kine. Tu su i kineski novinar Hongxiang Huang i afrički poljoprivrednik Millar koji prihvata ubijanje slonova ukoliko će to zaštiti njegove usjeve od štete koju im nanose. Millar i njegova organizacija ostalim poljprivrednicima pokušavaju prodati zaštitne ograde koje će njihove usjeve zaštititi od slonova.

"The Ivory Game" rađen je u duhu Oscarom nagrađenog dokumentarca "The Cove" o lovu na delfine i dokumentarca "Blackfish". Di Caprio je jedan od tvoraca dokumentarca "Before the Flood "koji će premijerno biti prikazan širom svijeta na National Geographic televiziji 30. oktobra.