Film/TV
0

Dodjeljene nagrade na festivalu u Rotterdamu

Sarajevo-x.com
Filmovi iz Malezije, Njemačke, Brazila i Danske osvojili su nagrade Tigar na Internacionalnom filmskom festivalu Rotterdam (IFFR).

Pobjednici su „Love Conquers All“ režisera Tan Chui Muia iz Malezije, „Die Unerzogenen“ od režiserke Pie Marais iz Njemačke, „Baixio das bestas“ režisera Claudia Assisa iz Brazila i „AFR“ danskog režisera Mortena Hartza Kaplersa.

Žiri IFFR-a naveo je da je film „Love Conquers All“ suptilan i veoma sofisticiran portret mlade žene koja živi normalnim životom do trenutka kada njena veza sa jednim mladim muškarcem ''izlazi'' van njene kontrole. Film je opisan kao „klasičan u stilu i strukturi“.

„Die Unerzogenen“ je opisan kao „nijansirani portret djevojčice koja pokušava shvatiti svoje značenje u društvu koje je izgubilo osjećaj za pravac“.

„Baixio das bestas“ je pohvaljen zbog svoje „grubosti, energije, vizuelne snage i podsjećanja na nedostatak mogućnosti koje ima osoba rođena u malom i izoliranom mjestu“.

Dokumentarn rasprava „AFR“ dobila je nagradu zbog inteligentne montaže „koja pruža provokativnu analizu načina na koji je društvo manipulirano od strane medija i politike“.

Nagrade Tigar, vrijedne 10.000 eura, obično se dodjeljuju za tri filma, ali ovogodišnji žiri nije se mogao opredjeliti između filmova „Die Unerzogenen“ i „Baixio das bestas“, tako da su četiri filma ovogodišnji dobitnici.

Poseban program na festivalu bio je posvećen azijskoj kinemtografiji, a nagrada Netpac dodjeljena je filmu „Fourteen“ režisera Ju-Yon-Saia iz Japana.