Film/TV
0

Dodjela Zlatnih globusa bez glumaca?

FENA / Sarajevo-x.com
Udruženje filmskih glumaca priopćio je da će njegovo članstvo bojkotirati dodjelu nagrade Zlatni globus i tako podržati štrajk holivudskih scenarista.

Sedamdesetero glumaca nominiranih za nagrade neće 13. januara prijeći štrajkašku crtu i tako će pokazati solidarnost sa scenaristima koji štrajkaju od 5. novembra, zbog čega je na mnogim televizijama prestalo snimanje glavnih emisija i filmova.

Predsjednik glumačkoga udruženja Alan Rosenberg taj je jednoglasni dogovor nazvao "jedinstvenim iskazivanjem solidarnosti za štrajkaše iz udruženja američkih scenarista (WGA)'. 'Kao što govorim od početka štrajka 5. novembra, moramo biti solidarni s braćom i sestrama iz WGA", kaže se u Rosenbergovu priopćenju. Taj je štrajk najgori holivudski radni spor u zadnjih 20 godina, a procjenjuje se da stoji više od dvadeset miliona dolara na dan.

Pregovori su propali sredinom decembra. Između ostaloga, scenaristi i producenti svađaju se oko tantijema za internetsko gledanje i skidanje filmova i TV-serija s interneta. Za Zlatni globus nominirani su među ostalima i Cate Blanchett, Angelina Jolie, Keira Knightley, George Clooney, Daniel Day-Lewis, Denzel Washington, Johnny Depp i Tom Hanks.