Uživo se javila i Michelle Obama
23

FOTO+VIDEO / Dodijeljeni Oscari: "Argo" najbolji film, Day-Lewis najbolji glumac

Klix.ba
Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence, Anne Hathaway i Christoph Waltz (Foto: AFP)
Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence, Anne Hathaway i Christoph Waltz (Foto: AFP)
Britanski glumac Daniel Day-Lewis je sinoć ušao u historiju kao jedini glumac koji je osvojio tri Oscara za najbolju mušku ulogu. Oscara je dobio za ulogu u filmu "Lincoln" Stevena Spielberga.

"Ne znam kako se ovo desilo. Samo znam da sam u životu imao puno sreće", kazao je Day-Lewis.

Film "Argo" Bena Afflecka je osvojio nagradu za najbolji film. Tokom dodjele ove nagrade iz Bijele kuće se uživo javila i prva dama Michelle Obama.

"Nikada nisam mogao ni pomisliti da ću se opet nekad ovdje naći. Ipak, tu sam zahvaljujući mnogima od vas koji ste također ovdje večeras. Nije važno koliko puta padnete u životu, već koliko puta ustanete", rekao je Affleck.

Nagradu za najbolji adaptirani scenarij je dobio Chris Terrio, koji je pisao scenarij za film "Argo".

Chris Terrio grli kipić za najbolji film
Chris Terrio grli kipić za najbolji film "Argo" (Foto: AFP)
Jennifer Lawrence je osvojila Oscara za najbolju žensku ulogu u filmu "Silver Linings Playbook". Anne Hathaway je osvojila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u mjuziklu "Les Miserables".

Britanska pjevačica Adele je dobila nargadu za najbolju originalnu pjesmu za numeru iz filma "Skyfall".

Ang Lee je dobio svog drugog Oscara za režiranje filma "Life of Pie", adaptaciju romana Yanna Martela, koji govori o dječaku koji se nađe na čamcu za spasavanje sa bengalskim tigrom. Film "Life of Pie" je osvojio Oscara i za najbolje vizuelne efekte te za najbolju fotografiju. Michael Dana je također dobio Oscara za najbolju originalnu muziku u ovom filmu.

Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu je dobio Christoph Waltz za ulogu njemačkog lovca na glave u filmu "Django Unchained". Quentin Tarantino je dobio nagradu za najbolji originalni scenarij za ovaj film.

Oscara za najbolji kratkometražni animirani film je dobio "Paperman", a film "Brave", filmskog studija Pixar, je osvojio nagradu za najbolji dugometražni animirani film.

Jacquelin Durran je osvojila nagradu za najbolji dizajn kostima za film "Anna Karenjina". Nagrada za najbolju šminku je otišla Lisi Westcott i Julie Dartnell za rad na filmu "Les Miserables".Oscara za najbolji zvuk je također dobio film "Les Miserables". Oscara u kategoriji za najbolju montažu zvuka su podijelili filmovi "Skyfall" i "Zero Dark Thirty".

Najboljim dokumentarnim filmom je proglašen "Searching for Sugar Man", koji govori o muzičaru Rodriguezu, koji je iz javnosti nestao ranih 1970-ih godina. Nagradu za najbolji film na stranom jeziku je dobila austrijska drama "Amour".