Film/TV
0

Dodijeljene nagrade "Zlatna malina"

NINA
Dok se svi pripremaju za večerašnju dodjelu Oscara, u Los Angelesu su dodijeljene Zlatne maline za najgora ostvarenja u filmskoj umjetnosti u 2004.

Za najgoreg glumca u subotu navečer je proglašen američki predsjednik George Bush za pojavljivanje u dokumentarnom filmu kontroverznog reditelja Michaela Moorea "Fahrenheit 9/11", dok je titulu najgore glumice ponijela Halle Berry za ulogu u filmu "Žena mačka".

Još jedan član administracije predsjednika Busha, sekretar odbrane Donald Rumsfeld dobio je Zlatnu malinu za sporednu ulogu u Mooreovom filmu "Fahrenheit 9/11", a kao najgora glumica u sporednoj ulozi proglašena je Britney Spears za pojavljivanje u istom dokumentarcu.

Osnivač i direktor fondacije Zlatna malina koja broji 700 članova diljem svijeta John Wilson objasnio je da dodjela toliko nagrada osobama koje su se pojavile u Mooreovom filmu ne predstavlja pokušaj omalovažavanja samog filma, nego skretanja pozornosti na ono što su predsjednik Bush i njegovi saradnici govorili i radili.

Nakon što je ovo bila 25 dodjela nagrada Zlatna malina, ove godine dodijeljene su i neke posebne nagrade.

Tako je za najgoru komediju u posljednjih 25 godina proglašen film ''Gigli'' s Benom Afleckom i Jenifer Lopez u glavnim ulogama, dok je nagrada za najgori mjuzikl u posljednjih 25 godina pripala filmu ''From Justin to Kelly'' u kojem glavne uloge igraju pobjednici prvog "Američkog idola" Kelly Clarkson i Justin Guarini.

Nagrada za najgoru dramu pripala je naučnofantastičnom filmu "Battlefield Earth''.