Film/TV
0

Dodijeljene nagrade Red Bull Remakea

Sarajevo-x.com
(Foto: Samo Vidić)
U Sarajevu u Domu Oružanih snaga BiH u četvrtak 9.juna 2011. godine dodijeljene su nagrade Red Bull Remake filmskog takmičenja. Najboljim filmom proglašen je film "Evolucija", a Gordana Džepina i Jasmin Delić su najbolji glumci. Program na ceremoniji dodjele nagrada vodio je Zenit Đozić, a muzičke nastupe imali su Frenkie, MC Sterma pobjednik Red Bull MC Battle 2010. godine, kao i beat boxing elkipa Camino i Feđa.

Proteklih mjesec dana mladi ljudi, amateri, polu profesionalci, pa čak i profesionalci iz cijele BiH okupili su svoje filmske ekipe i snimili 51 kratki film sa kojim su se takmičili na Red Bull Remakeu.

Peteročlani žiri koji sačinjavaju Lejla Begić, Dževad Mujan, Asja Makarević, Nihad Kreševljaković i Ivana Pekušić ocijenili su izvanredne filmske uratke, a glasovi publike bili su presudni za devetu nominaciju - Nagradu publike.

"Red Bull Remake je zanimljivo takmičenje na kojem su učestvovali i amateri i profesionalci iz cijele BiH. I ovo je bila prilika da se istaknu mladi ljudi koji nisu do sada imali priliku, da pokažu svoje talente", istaknuo je Zenit Đozić.

Najviše razloga za slavlje imale su ekipe filmova "Evolucija", koji je proglašen najboljim filmom i odnio glavnu nagradu od 4 000 KM i ekipa filma "Chika Buda", jer je film bio nominiran u tri kategorije, a osvojili su dvije, Nagradu za najboljeg glumca (Jasmin Delić) i Nagradu za najsmješniji film.

"Bilo je ovo zanimljivo iskustvo. Snimali smo 24 sata i platli smo žiriju kako bismo osvojili nagrade", našalila se ekipa filma "Chika Buda".

Borba za Nagradu najbolje glumice bila je oštra, jer su bile nominirane dvije profesionalne glumice Aida Bukva za ulogu u filmu "Crvenkapica" i Gordana Džepina za ulogu u filmu " Ćao matii veli mali Rešad". Nagradu je odnijela Gordana Džepina.

"Ovo je bilo zanimljivo iskustvo za mene i mog dečka, koji smo čisto iz znatiželje i zabave odlučili snimiti ovaj film. Drago mi je da smo se prijavili", rekla je oduševljena Gordana.

Film "Z đedom" osvojio je Nagradu za najbolju režiju, za najbolje specijalne efekte "Esencija života". "Love in the air" zasluženo je osvojio nagradu publike, jer su se potrudili da prikupe više od 3.800 klikova.

"Mi nismo potplatili žiri, već publiku", kroz smijeh su rekli iz ekipe filma i zahvalili se prijateljima sa društvenih mreža.

Za najbolju scenografiju nagradu je dobio film "Reli Trebević 2011", a za najbolje kostime film "Crvenkapica".

Nagrada za najbolji film je putovanje za cijelu ekipu na jedan od Red Bull evenata u Evropi ili novčana nagrada u iznosu od 4.000 KM.

Najbolji glumac i najbolja glumica također dobivaju novčanu nagradu u iznosu od 500 KM, dok su ostali dobitnici na ceremoniji dodjela nagrada pored statua dobili i sponzorske pakete sa Diesel Only the Brave parfemom i Sony foto aparatom, a ekipa koja je dobila Nagradu publike dodatno su dobili i dvije VIP karte za gledanje projekcija na Sarajevo Film Festivalu.