Film/TV
0

Dodijeljene nagrade na Sundance filmskom festivalu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters; Scena iz filma "Padre Nuestro"
Foto: Reuters; Scena iz filma "Padre Nuestro"
Filmovi "Padre Nuestro", drama o ilegalnoj imigraciji i "Grace Is Gone", drama o ratu u Iraku, osvojili su glavne nagrade na Sundance filmskom festivalu, koji se proteklih sedmica održao u Park Cityju u Utahu.

"Padre Nuestro" kojeg je režirao Christopher Zalla je priča o meksičkom dječaku koji ilegalno putuje u New York da pronađe svog oca. Bježeći od svoje kriminalne prošlosti, Juan se ukrcava u kamion koji prevozi ilegalne imigrante iz Meksika i tu upoznaje dječaka koji u New Yorku traži svog bogatog oca. Film je osvojio glavnu nagradu žirija.

"Grace Is Gone" sa Johnom Cusackom u glavnoj ulozi je pričao o čovjeku koji mora svojoj djeci reći da im je majka poginula u vojnoj akciji u Iraku. Nakon što je saznao da mu je žena poginula, otac traži hrabrost da to saopći svojim kćerkama na putovanju u zabavni park. Ovaj film je osvojio nagradu publike za najbolju dramu, a James C. Strouse je dobio nagradu najbolji scenario.

Nagradu žirija za najbolji dokumentarni film osvojio je brazilski film "Manda Bala", priča o korupciji u vlasti i kidnapovanju u Brazilu. "Manda Bala" prati političara koji koristi farmu žaba da bi ukrao milione, bogatog biznismena koji troši bogatstvo da bi sredio svoje automobile i plastičnog hirurga koji rekostruira uši unakaženih žrtava kidnapovanja.

Nagrada publike za najbolji dokumentarac je dodijeljena redateljici Irene Taylor Brodsky za film "Hear and Now" koji govori o odluci njenih gluhih roditelja da ugrade implantate koji će im, možda, omogućiti da je čuju.

Specijalnu nagradu žirija u kategoriji dokumentarnih filmova dobio je film "No End in Sight" redatelja Charlesa Fergusona.

Izraelski film ''Adama Meshuga'at'' je osvojio nagradu žirija za najbolji strani film na Sundance festivalu. Ovaj film je priča o vlastitim iskustvima redatelja Drora Shaula kao dječaka koji živi u ljevičarskom izraelskom naselju Negevu 70-ih godina prošlog vijeka.

Još jedan izraelski film je dobio nagradu na Sundance festivalu. Radi se o dokumentarnom filmu ''HaBithoniyim'' koji prati palestinske zarobljenike u izraelskom zatvoru.