Podsjećanje na 2002. godinu
0

VIDEO / Dodijelivši Tanoviću Oscara Travolta je postao dio bh. historije

Sarajevo-x.com
John Travolta, Danis Tanović i Sharon Stone
John Travolta, Danis Tanović i Sharon Stone
Dolazak Johna Travolte u Sarajevo Bosance i Hercegovce podsjetio je na najblistaviji trenutak u historiji bh. kinematografije - dodjelu Oscara Danisu Tanoviću za film Ničija zemlja.

Uz filmove Johna Travolte smo odrastali. Svi pamtimo njegove sjajne glumačke interpretacije u ostvarenjima Groznica subotnje večeri, Briljantin, Ko to tamo govori, Pulp Fiction, Michael, Generalova kći, Face off, Phenomenon...

Lista je impresivna, ali bosanskohercegovačka javnost će Johna Travoltu najviše pamtiti po tome što je upravo on proglasio da je bh. reditelj Danis Tanović dobitnik Oscara za najbolji strani film.

Bilo je to 2002. godine, a filmoljupci vjerovatno nikada neće zaboraviti trenutak kada je John Travolta u društvu glumice Sharon Stone izgovorio rečenicu o kojoj sanjaju svi filmski autori: "Oscar dobija Bosna i Hercegovina"!.

Glumac, plesač i pjevač već je 40 godina na filmskoj sceni. Rođen je Englewoodu 1954. godine u porodici koja je već imala petero djece. Talent je naslijedio od majke koja je bila pjevačica i glumica, a u sami vrh showbusinessa lansirala ga je uloga u kultnom "Briljantinu" 1978. godine. Sve ostalo je historija!

Za razliku od kolega koji su pažnju javnosti skretali skandalima, njemu to nije bilo svojstveno. U braku s glumicom Kelly Preston je od 1991. godine, a par je prije dvije godine uzdrmala porodična tragedija. Njihov sin Jett je u 16. godini iznenada preminuo na Bahamima, gdje je sa porodicom provodio zimski odmor.

Uzrok smrti navodno je bio epileptični napad, zbog kojeg je dječak snažno udario glavom o pod u kupatilu, nakon čega je preminuo na putu za bolnicu. Par ima i kćerku Ellu Blue, a nedavno su dobili sina Benjamina.

Poznata je i njegova strast (tome u prilog govori i ime sina Jett = avion) za avionima kojima sam pilotira. Vlasnik je nekoliko aviona, između ostalih i Boeinga 707-138B.