Film/TV
112

Đelo Hadžiselimović ovoga puta je odabrao odlazak u penziju

Klix.ba
Kultno ime svih odjavnih špica na Hrvatskoj radioteleviziji na kojima piše: "Odabrao Đelo Hadžiselimović" uskoro odlazi u penziju.
Đelo Hadžiselimović (Foto: PIXSELL)
Đelo Hadžiselimović (Foto: PIXSELL)
Kako je za Jutarnji list kazao ovaj 64-godišnji urednik, plan mu je da snimi svoj prvi visokobudžetni dokumentarni film.

Njegovo ime tokom duge TV karijere postalo je sinonim za kvalitetan izbor, a popularni Đelo ima 10 mjeseci do penzije i u tom periodu će obavljati poslove na tri funkcije.

"Na najnovijoj funkciji v.d. glavnog urednika Prvog programa HTV-a bit ću u konačnici mjesec dana, između odlaska prethodnika i dolaska novog. De facto do daljnjega radim tri posla: urednika koji bira dokumentarne filmove i humoristične serije, rukovoditelja odabira programskih sadržaja i, s ovime, glavnog urednika Prvog programa. Ovakvih ambicija nikad nisam imao, ali kao djelatnik svoje kuće smatrao sam dužnošću prihvatiti obvezu da se programska shema u prijelaznom roku održi", kazao je.

Hadžiselimović je istakao zadovoljstvo činjenicom da je velika potražnja za dobrim dokumentarcima, te da se na festivalima za njih traži "karta više".

"Ako sam samo malo pomogao popularizaciji tog žanra, više sam nego zadovoljan", poručio je u razgovoru za Jutarnji list.

Istakao je zahvalnost urednicima koji su mu dali slobodu da u program uvrsti dugometražne dokumentarce, te dodao da je njegov "trojanski konj" za to bio čuveni američki reditelj dugometražnih dokumentaraca Michael Moore.

"Čekaju nas prave poslastice iz žanra pa ćemo tako uskoro vidjeti i sjajni 'U potrazi za Sugar Manom' te, kao i do sada, sve pobjednike Oscara", kazao je, između ostalog.