Serija uz koju su odrasle generacije
0

FOTO / Diznijeva porodična serija "Put za Avonlea" na TV1Mreži

Klix.ba
Simpatičnu i britku Sara Stenli u romantičnoj porodičnoj sagi o čarima djetinjstva i odrastanja "Put za Avonlea" (Ejvonli) gledatelji TV1Mreže mogu pratiti svaki radni dan u 15 sati te u jutarnjem terminu od 9 sati.

Vesela narav i znatiželja glavne junakinje često je odvedu u nepredviđene avanture. Ponekad znaju joj donijeti i velike probleme. Ali, zato samo sa njom nikada nećete doživjeti sasvim običan dan.

Uz ovu seriju odrasle su brojne generacije, pa pa čak i sami glumci serije, s obzirom da je snimana u periodu od sedam godina (1989-1996). Važi za jednu od najpopularnijih i najdugovječnijih kanadskih serija.

Osvojila je čak četiri nagrade Emmy za seriju emitovanu u primetime terminu, a u ukupnih sedam sezona imala je čak 81 nominaciju za brojna priznanja i nagrade od čega je osvojila njih 25. U ovoj impozantnoj cifri našle su se nagrada za najbolje kostime, muziku, glumce, scenarij i dramske vrhunce.

Serija prati izmišljeni gradić Avonlea na Ostrvu Princa Edvarda ranih godina 20. vijeka (1903.-1912.), a snimljena je u Uksbridžu blizu Ontarija, dok su enterijeri snimani u Torontu.

Na samom početku bogati otac iz Montreala šalje svoju kćerku jedinicu, jedanaestogodišnju Saru Stenli (Sarah Polley) na selo kod dvije tetke, Heti i Olivije King, kako bi se zbližila sa familijom njene pokojne majke. Pratimo Sarin život i odrastanje kod tetki, a kasnije priča se razvija i prikazuje život cijele porodice King.

"Put za Avonlea"prikazivan je u Kanadi i SAD između 1989. i 1996. godine. Serija je snimljena prema knjigama čuvene kanadske spisateljice Lucy Maud Montgomery, a u koprodukciji kanadske kompanije "Kevin-Saliven" i Diznijevog kanala.

Glavne uloge tumače Sarah Polley, Jackie Burroughs, Mag Ruffman, Cedric Smith i Lally Cadeau.