Dva mjeseca zatočeništva
0

Devet žena spašeno iz lažne big brother kuće

Sarajevo-x.com
Turska vojna policija je u četvrtak objavila da je spasila devet djevojaka koje su bile zarobljene u jednoj vili u Istanbulu, vjerujući da su takmičarke u reality showu.

Djevojke su spašene u ponedjeljak u vili Riva, ljetnom odmaralištu na periferiji najvećeg turskog grada, rekao je za AP glasnogovornik vojne policije koja je provela akciju. On je govorio pod uslovom da ostane anoniman, jer nije autoriziran da medijima otkriva detalje. On je rekao da su žene u zatočeništvu držane oko dva mjeseca, ne želeći dati druge detalje.

Djevojke, od kojih najstarija ima 24 godine, vjerovale su da se nalaze u big brother kući i da ih sve vrijeme snimaju kamere, javila je novinska agencija Dogan. Umjesto toga, njihove gole fotografije su prodavane preko interneta.

Žene su se prijavile na oglas kako bi postale učesnice reality showa, a koji se, kako je pisalo, trebao emitirati na glavnoj turskoj televiziji. Devet žena, uključujući i tinejdžerku, nakon intervjua je odabrano među brojnim prijavljenim.

One su morale potpisati ugovor da neće zvati svoje porodice i da neće biti u kontaktu sa vanjskim svijetom, kao i da će morati platiti 23.000 eura ako napuste show prije dva mjeseca, koliko je najavljeno da će trajati.

Dogan navodi da su žene vrlo brzo shvatile da je show velika prevara i da su željele napustiti vilu. Međutim, rečeno im je da to mogu učiniti samo ukoliko uplate ugovorenu svotu, dok je onima koje su insistirale na odlasku prijećeno.

Postoji više priča o tome kako je policija saznala za ovu prevaru. Jedna glasi je da su članovi porodica "učesnica" prijavili policiji da im je zabranjeno da kontaktiraju s djevojkama. Navodno su one plakale i molile za pomoć kad je u vilu upala policija. Druga priča, pak, kaže da je neka od zatočenica uspjela kontaktirati porodicu i pozvati u pomoć.

Oprečne informacije postoje i kad je riječ o godinama tinejdžerke - Dogan tvrdi da ona ima 16, a HaberTurk da ima 15 godina.

"Nismo ganjali novac, ali smo mislili da će nam kći dobiti šansu da postane poznata ako se pojavi u showu", rekla je majka jedne od zatočenica za HaberTurk. "Ali sve su nas prevarili."

Ova majka koje je otkrila samo svoje ime, Remziye, kaže da žene nisu zlostavljane ni seksualno napastvovane.

Ipak, naređivano im je da se tuku između sebe, da nose bikinije i da plešu pored bazena, otkrila je Remziye.

Policija je, prema pisanju medija, zadržala četvoro ljudi koji su sve vrijeme sa ženama bili u vili. Međutim, oni su pušteni iz pritvora i čekaju kako će se suđenje okončati. Njihovi identitei nisu otkriveni i ne zna se za šta se tačno optužuju.

Navodno policija još uvijek traga za glavnim organizatorom, koji je i prodavao fotografije golih djevojaka preko interneta.