Iza kulisa spektakla
0

Deset stvari koje niste znali o dodjeli Zlatnog globusa

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Sinoć je u hotelu Beverly Hilton održana svečana dodjela prestižne filmske nagrade Zlatni globus. Najviše nagrada odnio je film "The Social Network" i to za najbolji film, režiju, scenario i najbolju muziku. To je od sinoć poznata informacija, no Daily Telegraph donosi deset činjenica koje sigurno niste znali o dodjeli nagrada Zlatni globus.
  1. Glumica Meryl Streep osvojila je čak sedam globusa, više od bilo kojeg drugog glumca. Također, ona je u historiji dodjele nagrade najviše puta nominirana, tačnije imala je 25 nominacija.

  2. Jack Nicholson je glumac koji je kući odnio najviše Zlatnih globusa - šest.

  3. Da godine nisu bitne kada je riječ o prestižnoj filmskoj nagradi dokazao je Ricky Schroeder koji je postao najmlađi glumac u historiji koji je dobio Zlatni globus. Naime, on je nagrađen za ulogu u filmu "The Champ" iz 1980. godine, kada je imao samo devet godina. Najstarija dobitnica Zlatnog globusa je Jessica Tandy, koja je nagradu dobila sa 80 godina za ulogu u filmu "Driving Miss Daisy" iz 1990. godine.

  4. Film "The King's Speech", u kojem glumi Colin Firth, ima najviše nominacija. Naime, ove godine je imao čak sedam.

  5. Jedini film koji je dobio Zlatni globus u svih pet kategorija (najbolji film, najbolji glumac, najbolja glumica, najbolji režiser i najbolji scenario) je "One Flew Over the Cuckoo's Nest" iz 1976. godine.

  6. Za 110 stolova u hotelu Beverly Hilton u Los Angelesu, gdje se održava ceremonija dodjele nagrada, sjedne do 1.300 gostiju.

  1. Svaki gost dobije poklon u vrećici vrijedan blizu 6.000 eura. Među poklonima su i kozmetički proizvodi L'Oreala i Ralpha Laurena.

  2. Na nacionalnoj razini dodjela Zlatnog globusa prvi put je emitovana 1964. godine, a domaćin je bio show Andyja Williamsa. Prije toga, dodjela se pratila samo lokalno.

  3. Glumac Marlon Brando 1973. godine je odbio priznanje za najboljeg glumca za ulogu u filmu "The Godfather". Protestovao je protiv "američkog imperijalizma i rasizma" u vrijeme rata s Vijetnamom.

  4. Svi koji dobiju nagradu Zlatni globus izađu na pozornicu i održe prigodan govor. Svi osim Jacka Nicholsona, koji je 1999. godine izazvao kontroverzu pokazavši publici stražnjicu dok je primao nagradu za životno djelo.