Film/TV
0

De Niro se nada da će "Shepherd" biti prvi film trilogije

Sarajevo-x.com
Robert De Niro; Foto: AP
Robert De Niro; Foto: AP
Robert De Niro je u subotu izjavio da Hladni rat toliko okupira njegovu maštu još od djetinjstva da će se potruditi da nakon režiranja filma "The Good Shepherd“, pokuša snimiti čitavu trilogiju filmova koji će se baviti rivalitetom SAD-a i Sovjetskog Saveza.

"Fasciniran sam Hladnim ratom", rekao je De Niro na pres-konferenciji nakon što je njegov treći redateljski pokušaj, priča o mračnoj strani porijekla CIA-e i njenih kontroverznih metoda, prikazana na Berlinskom filmskom festivalu.

"Naročito sam fasciniran Hladnim ratom u Berlinu", izjavio je on u gradu u kojem se njegov film natječe za Zlatnog medvjeda. "Kao dijete bio sam ovdje nekoliko puta, a išao sam i u Istočni Berlin. Smatram da je cijeli taj period fascinantan. Svi su fascinirani tim periodom."

De Niro (63) je režirao film u kojem glume Matt Damon i Angelina Jolie, a dobio je pozitivnu reakciju publike koja je potpuno napunila kinodvoranu. De Niro, također, ima malu ulogu u filmu koji započinje svoju priču krajem Drugog svjetskog rata, a završava sa debaklom u zaljevu svinja.

"Volio bih uraditi drugi dio koji bi se bavio periodom od 1961. godine, kada je podignut Berlinski zid, pa do 1989. godine, kada je pao", rekao je De Niro koji još dodao da je proteklih 12 godina radio na ovom filmu. "Onda bih volio uraditi i treći dio o periodu između 1989. godine pa do danas.“

Njegov film, ispričan riječima mladog agenta CIA-e, kojeg igra Damon, prikazuje CIA-u kao prijeteću organizaciju, njene tajne aktivnosti i njenu opaku moć – što je u skladu sa stereotipnom reputacijom koju CIA ima u većini zemalja svijeta.

De Niro je do sada režirao filmove "A Bronx Tale" (1993.) i "The Score" (2001.). On je odbio reći okupljenim novinarima ono što su oni željeli čuti. "Ovo nije kritika", izjavio je on kada je upitan da li je film napad na agenciju CIA. "Ne želim kritizirati. Samo sam opisao stvari na direktan i pošten način."