Veliko priznanje
0

Danis Tanović postao ambasador evropskog filma

Sarajevo-x.com
Danis Tanović
Danis Tanović
Bosanskohercegovački reditelj, Danis Tanović, 17.novembra u Berlinu, odlukom Evropske filmske akademije (EFA) odabran je za ambasadora evropskog filma.

Tanović je odabran kako bi promovirao evropski film i nagrade Evropske filmske akademije. U bliskoj saradnji sa Akademijom, odabrani ambasadori predstavljat će EFA-u i Evropske filmske nagrade na mnogim prestižnim događajima.

Ističući Tanovićeva filmska ostvarenja, u odluci EFA-e, posebno je istaknuta nagrada Evropske filmske akademije 2001. za najbolji scenarij i ukupno 42 druge nagrade za film Ničija zemlja koji je apsurd i realnost rata približio svijesti ljudima širom Evrope i svijeta. Potom je režirao film Pakao, baziran na scenariju Krzysztofa Kieślowskog i Krzysztofa Piesiewicza, te film Triage u kojem glavne uloge tumače Colin Farrell, Paz Vega i Christopher Lee.

Tanovića je ovo priznanje zateklo u jeku snimanja novog filma, Cirkus Columbia, za koji je zajedno sa Ivicom Đikićem uradio i scenarij.

Pored Danisa Tanovića, među ostalim istaknutim filmskim djelatnicima su glumci Moritz Bleibtreu, (Trči, Lola, trči), Maria de Medeiros (Pulp Fiction), Mads Mikkelsen (Casino Royale) Belén Rueda, Kim Rossi Stuart, Johanna ter Steege, Maciej Stuhr, te reditelji Stephen Daldry i Cristian Mungiu koji je osvojio Zlatnu palmu za film 4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana.