Film/TV
0

Danas otvorenje Kanskog filmskog festivala

Sarajevo-x.com
Brazilski film “Blindness” večeras će otvoriti dvanaestodnevni Kanski filmski festival. Film brazilskog režisera Fernanda Meirellesa, proslavljenog autora filma “City of God”, je nastao kao adaptacija istoimenog romana nobelovca Josea Saramaga.

Radi se o jednoj apokaliptičnoj priči, u kojoj svijetu prijeti opasnost od sveopšte epidemije sljepila.

Glumica Julianne Moore tumači lik supruge doktora, koja je, kao i filmska publika, u stanju vidjeti događaje koji je okružuju da bi postepeno postala svjesna odgovornosti koju mora preuzeti.

U glavnom takmičarskom programu, uz Meirellesov film naći će se još jedan brazilski film, “Line of Passage”, režisera Waltera Sallesa, kao i dva filma argentinske produkcije: Pablo Traperova zatvorska drama “Leonera” i triler Lucrecie Martel, “The Headless Woman”.

Gore pobrojani filmovi naći će se u konkurenciji za glavnu nagradu sa novim ostvarenjem Clinta Eastwooda, filmom “Changeling”, u kojem se Angelina Jolie pojavljuje u naslovnoj ulozi. Pored njega u glavnoj konkurenciji je i film “Che”, režisera Stevena Soderbergha. Ova filmska priča iz dva dijela, u trajanju od četiri i po sata, prati život argentinskog revolucionara, Che Guevare, kojeg tumači slavni Benicio del Toro.

Druga dva američka filma u utrci za nagradu “Zlatna palma” jesu “Two Lovers” Jamesa Greya, sa Gwyneth Paltrow i Joaquinom Phoenixom u glavnim ulogama, te “Synecdoche, New York” sa Philipom Seymourom Hoffmanom u naslovnoj ulozi.

Najveća senzacija u Cannesu ove godine predstavlja posljednji nastavak u seriji filmova o Indiani Jones, u kojem glavnog lika arheologa ponovo tumači Harrison Ford. Film “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” je režirao Steven Spielberg.

Pored ovog filma, izvan konkurencije naći će se i novi film Woodyja Allena, “Vicky Cristina Barcelona”, u kojem uloge ostvaruju Penelope Cruz, Scarlett Johansson i Javier Bardem.

Dva talijanska filma će se također takmičiti za nagradu za najbolji film. Oba se bave mračnom stranom novije talijanske prošlosti.

Film “Gomorra”, režisera Mattea Garronea, je baziran na književnom djelu Roberta Saviana, a proučava mutne radnje napuljske mafije kao i način njihove zarade novca. Drugi talijanski naslov takmičarskog programa je ostvarenje Paola Sorrentina, “Il Divo”, čija priča prati život bivšeg kontraverznog premijera, Giulia Andreottia.

Prethodni dobitnici “Zlatne palme” koji se i ove godine takmiče za glavnu nagradu festivala jesu braća Dardenne, Soderbergh i njemački režiser Wim Wenders.

Ove godine, u sklopu festivala, očekuje se dolazak pop zvijezde Madonne, argentinske legende fudbala, Diega Maradone i američkog boksera Mikea Tysona.

Ceremonija uručivanja nagrada Kanskog filmskog festivala zakazana je, kako prenosi Reuters, za 25. maj.