Film/TV
0

Dan Ang Leeja

Sarajevo-x.com
Ang Lee, dobitnik ovogodišnjeg Oscara za režiju za film "Planina Brokeback", u petak je doputovao u svoju domovinu, Tajvan, kako bi prisustvovao proslavi 80. rođendana svoje majke. Agencije javljaju kako su vlasti njegovog rodnog mjesta Tainana, smještenog na jugu zemlje, odredile da se od ove godine 28. april obilježava kao "Dan Ang Leeja".

Ovo je na prijemu dobrodošlice za svog slavnog sugrađanina u tainanskoj Gradskoj vijećnici objavio gradonačelnik Hsu Tain-tsair. Lee će ovom prilikom ostaviti otiske svojih dlanova koji će se izložiti u tainanskom Muzeju filma i fotografije, te će davati autograme brojnim obožavateljima.

Lokalne vlasti su se također pobrinule da se u dva kina koja postoje u Tainanu u petak prikazuju filmovi "Planina Brokeback" i "Tigar i zmaj", za koje su obezbijedili i besplatne ulaznice.

Lee je odrastao u Tainanu, a 1973. se upisao na Državnu umjetničku školu - Odsjek za dramu i film – u blizini glavnog grada, Taipeija. Sa dvadeset i tri godine je doputovao u SAD, gdje se upisao na studij režije na njujorškom univerzitetu, te od tada živi ondje.

Iako je američki državljanin, Tajvanci ga smatraju tajvanskim redateljem i vrlo su ponosni na njegova filmska ostvarenja.