Udruženje filmskih radnika BiH
0

"Čuvari noći" bh. kandidat za Oskara

Sarajevo-x.com
Prizor iz filma "Čuvari noći"
Prizor iz filma "Čuvari noći"
Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine će za nagradu Oskar kandidirati film ČUVARI NOĆI, reditelja Namika Kabila i producentice Amre Bakšić Čamo.

Igrani film "Čuvari noći" premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu u okviru programa Sedmica kritike. Film je u Bosni i Hercegovini prikazan i distribuiran u januaru ove godine, a u međuvremenu je obišao desetine filmskih festivala.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već osmu godinu kandidira film američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film "Ničija zemlja", Danisa Tanovića, i nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom Oskar za najbolji strani film. Nakon toga, Udruženje je svake godine biralo kandidata i to: 2003. kandidat je bio film "Gori vatra", Pjera Žalice; 2004. film "Kod amidže Idriza", Pjera Žalice; 2005. "Sasvim lično", Nedžada Begovića; 2006. "Grbavica", Jasmile Žbanić, 2007. "Teško je biti fin", Srđana Vuletića, a prošle godine film "Snijeg", Aide Begić.

Ove godine "Čuvari noći" je bio jedini bosanskohercegovački film koji je ispunjavao propozicije Amerčke filmske akademije, baš kao što je prošle godine bio slučaj i sa filmom "Snijeg". Za narednu godinu već je izvjesno da ćemo imati više igranih filmova za kandidaturu s obzirom da Jasmila Žbanić, Adis Bakrač i Nedžad Begović već završavaju svoje filmove, Jasmin Duraković je u snimanju filma, a Danis Tanović također ovih dana počinje sa snimanjem svog četvrtog igranog filma. Prema ovim podacima, iduća godina bi mogla biti rekordna za produkciju igranog dugometražnog filma u Bosni i Hercegovini.