Film/TV
5.3k

Crtani film uz koji su odrastale generacije: Sjećate li se Letećih medvjedića?

Piše: L. Č.
Leteći medvjedići (The Little Flying Bears) je animirana serija za djecu koja je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća osvajala srca publike na ex-yu prostorima.

Leteći medvjedići, simpatična šumska bića bila su miljenici djece, ali i starijih, a brojne su generacije odrastale uz zgode i nezgode svojih junaka. Serija je bila fokusirana na ekološke teme kroz koje se kod djece nastojala razvijati svijest o važnosti očuvanja okoliša.

Svi oni koji su odrastali u tom periodu sigurno se sjećaju mudrog Platona, sove Grge, te medvjedića Dade, Tine, Jasmine i Latice, čiji su najveći neprijatelji bili lasice Smradac i Smucalo, zmija Sliniša i pauk Grozela koji su šumu zagađivali otpadom i otežavali svakodnevnicu letećih medvjedića.

Serija Leteći medvjedići je nastala u hrvatsko-kanadskoj koprodukciji, a njeni su autori i začetnici Dušan Vukotić, Pero Kvesić i Neven Petričić.

"Sa početkom devedesetih me pozvao Vukotić i kazao - 'ajmo napraviti seriju koju bismo prodali u inozemstvo.' Tu smo sjeli i počeli pričati...", prisjeća se u razgovoru za Klix.ba Pero Kvesić.

Bacili su se na posao i napravili prve dvije epizode, a Kvesić navodi kako su uz pomoć Vukotićevih poznanstava uspostavili saradnju s producentima u Kanadi. Prva epizoda je na ex-yu području emitovana 1990. godine, a snimljeno je ukupno 39 epizoda. Medvjedići su u tom periodu bilježili veliku popularnost i izvan granica bivše Jugoslavije, te je serija distribuirana u stotinjak zemalja širom svijeta.

"Djeca su reagirala bolje nego što sam očekivao. Za Letećim medvjedićima su poludjela djeca uzrasta od četiri do deset godina, mada su u njemu uživali i stariji", prisjeća se Kvesić, te dodaje kako se u zadnjih dvadeset godina svake godine na nekom kanalu ovi filmovi ponovo odvrte.

U razgovoru za Klix.ba, Pero Kvesić navodi kako su u to vrijeme radili najbolje što su mogli, no kako se tadašnja produkcija ne može ni porediti sa današnjom.

"Današnji filmovi su tehnički apsolutno fascinantni. Kompjuteri u ono doba nisu postojali, a ono što danas omogućavaju mi onda nismo mogli ni sanjati. Današnji filmovi za djecu su tehnički besprijekorni. Sumnjam da se išta može zamjeriti 'Ice age' serijalu, no, s druge strane, 'Knjiga o džungli' je kao veliki crtani film sigurno klasik za sva vremena", govori Kvesić.

U vrijeme kad su se Leteći medvjedići prikazivali na TV-u, u prodaji se nalazio i album sa samoljepljivim sličicama koje su se kupovale sa čokoladicama. Pored albuma sa sličicama, izdano je i nekoliko slikovnica, nakon čega su Leteći medvjedići pali u zaborav.

"Nakon prestanka emitiranja crtanog filma, Medvjedići se više nisu pojavili ni kao slikovnica, ni kao knjiga za djecu. I danas mislim da bi to bio jedan uspješan izdavački poduhvat, budući da postoje generacije koje su odrasle na Medvjedićima. Izdavaštvo na našim produčjima zasluženo propada, što pokazuje i ovaj primjer. Nisu sposobni prepoznati mogućnost dobroga, nego se vrte unutar zatvorenog kruga osrednjeg i lošeg", zaključuje u razgovoru za Klix.ba Pero Kvesić.