Film/TV
62

Čovjek gigantskog srca: Manje poznati detalji iz Williamsovog života

Klix.ba
Robin Williams (Foto: EPA)
Robin Williams (Foto: EPA)
Robin Williams, glumac koji je bio jedno od najpoznatijih lica Hollywooda, čija smrt je šokirala svijet prije dva dana, bio je veliki čovjek i veliki umjetnik. Iako se čini kako je o njemu sve više-manje poznato, ovo su neke sitnice koje vjerovatno niste znali.

Wiliams je bio veliki ljubitelj rugbyja.

Kada je Steven Spielberg snimao "Schindlerovu listu" često je telefonom pozivao Robina Williamsa i puštao ga na spikerfon, a ovaj je pričao viceve i šale te tako uveseljavao ekipu na setu.

Kada je završio srednju školu, učenici u njegovom razredu su glasali ko će uspjeti, a Williams je dobio najmanje glasova. Gotovo niko nije vjerovao od njegovih školskih prijatelja da će on uspjeti u životu.

Robin Williams je na dodjeli Oscara 2000. godine izvodio pjesmu iz "Blame Canada", a originalni glas pripadao je glumici Mary Kay Bergman koja je počinila samoubistvo nekoliko mjeseci ranije.

Nakon što je glumac Christopher Reeve ostao paraliziran, nakon nesreće koju je doživio prilikom jahanja, Williams ga je posjetio u bolnici. Tom prilikom je od glave do pete bio obučen kao ljekar te imitirao ruski naglasak. Kada je konačno završio svoju malu glumačku izvedbu u bolničkoj sobi, Reeve je kazao da je to bio prvi put od pada s koga da se smijao od srca.

Prije nego je postao veliki glumac, odnosno prije nego je uopće snimio svoj prvi film Popaj, Williams je radio kao ulični zabavljač i tako vježbao za velike uloge koje su kasnije došle. Svoje male predstave je izvodio ispred Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.

Robin Williams je pomogao glumici i modelu Jessici Chastain ide na fakultet. Uz njegovu pomoć ona je ujedno bila i prva osoba u njenoj porodici koja je otišla na koledž.

U filmu "Dobri Will Hunting" kada dr. Sean Maguire, kojeg glumi Williams, priča o navici svoje žene da ispušta vjetrove, kamerman se toliko smijao da se to čak i primijeti. Tokom te scene, ako pažljivo pogledate, primijetit ćete da se kamera trese u jednom momentu.

Njegova omiljena dječija knjiga je bila "Lav, vještica i ormar" koju je čitao svojoj djeci.

Williams je donirao svoje slobodno vrijeme u dobrotvorne svrhe, tačnije provodio je vrijeme u raznim organizacijama i tako uveseljavao odrasle i djecu, a i privlačio donatore. Radio je to za Comic Relief, Christopher i Dana Reeve Foundation te St. Jude Dječju bolnicu, između ostalih.

"Na toliko mnogo načina i toliko puno stvari je učinio za mnogo ljudi", kazao je izvršni direktor DreamWork Animationa Jeffrey Katzenberg za Los Angeles Times.

"Zapravo on je imao gigantsko srce, zbog toga sam tako tužan što ga više nema", kazao je Katzenberg.