NBC
0

Conanu O'Brienu 45 miliona dolara da napusti "Tonight show"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka TV mreža NBC objavila je u četvrtak da je postigla sporazum vrijedan 45 miliona dolara s Conanom O'Brienenom, prema kojem će on napustiti "Tonight show", omogućujući Jayu Lenou da se vrati u taj kasnonoćni program koji je vodio 17 godina.

Prema sporazumu, postignutom sedam mjeseci nakon što je 46-godišnji O'Brien preuzeo vođenje te emisije od Lenoa, O'Brien će dobiti više od 33 miliona dolara, a ostatak je namijenjen otpremninama za oko 200-članova O'Brienova osoblja, naveo je NBC u saopćenju.

Njegov posljednji show bit će u petak, s Tomom Hanksom i Willom Ferrellom, prvim gostima koje je O'Brien pozdravio kao domaćin "Tonight Showa" prošloga juna, dok će muzički gost biti Neil Young.

Leno će se vratiti na "Tonight Show" 1. marta, nakon završetka Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru.

"Na kraju je Conan bio zadovoljan koracima koje je NBC poduzeo da se pobrine za njegovo osoblje i saradnike, te je odlučio dopuniti njihove otpremnine uzimajući iz vlastitog džepa", izjavio je njegov menadžer Gavin Polone, za The Wall Street Journal.

O'Brien će biti slobodan da započne rad na drugoj televiziji od septembra, naveo je NBC.

U američkim medijima postoje brojna nagađanja o tome na koju bi TV mrežu O'Brien mogao preći.

ABC, čiji kasnonoćni talk-show "Jimmy Kimmel Live!" ima najslabiju gledanost, objavio je da nije zainteresiran, dok je Fox, mreža koja nema kasnonoćni talk-show, pohvalio njegovu emisiju ali ništa više od toga. Kao mogućnost se spominje i kablovska TV mreža Comedy Central.

Glasnogovornik O'Briena je kazao da on neće davati izjave.

O'Brien je preuzeo "Tonight show" u 23:35 sati nakon što je 16 godina na NBC-u uspješno vodio "Late Night", koji se emitira sat kasnije. No ubrzo mu je gledanost pala za 47 posto u odnosu na Lenovih 4,5 do 5 miliona gledatelja, a na kraju je zaostajao za suparničkim programom Davida Lettermana na CBS-u za gotovo dva miliona gledatelja svaku večer.

Prema podacima agencije Nielsen, O'Brienov "Tonight" je imao u prosjeku 2,5 miliona gledatelja, u usporedbi s 4,2 miliona za Lettermanov "Late Show" na CBS-u.

Kako Jay Leno ne bi otišao na konkurentsku TV mrežu, NBC je s njim načinio eksperiment, emitirajući "Jay Leno Show" u 10 sati navečer, terminu tradicionalno rezerviranom za dramske serije, što se pokazalo katastrofalnim. Kritičari su 'pokopali' emisiju, a lokalne TV postaje, podružnice NBC-a, žalile su se na pad gledanosti svojih emisija vijesti u 11 sati, zbog Jaya Lenoa. Iako je imao prosječnih 5.3 miliona gledatelja svake večeri, to je bilo neusporedivo sa CBS-ovom serijom "The Mentalist", čija je prosječna publika 17 miliona.

NBC je najavio da će udarni termin u 10 biti ispunjen s novim i veteranskim dramskim serijama, te s novim humorističkim programom Jerryja Seinfelda "Dateline NBC".