Film/TV
0

Clint Eastwood poručio Spike Leeju da umukne

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poznati filmski glumac i reditelj Clint Eastwood savjetovao je filmskom reditelju Spike Leeju "da začepi usta" nakon što se afroamerički autor žalio kako u Eastwoodovim filmovima nema crnaca.

U intervjuu za Guardian, Eastwood je odbacio Leejeve pritužbe u vezi s tim da nije ispunio obavezu i uveo lik makar jednog Afroamerikanca u filmovima "Flags of Our Fathers" i "Letters from Iwo Jima". Oba uratka bave se historijskom bitkom za japanski otok 1945. godine.

U, za njega, tipično otvorenom razgovoru, Eastwood je opravdao izbor glumaca, rekavši da crnačke vojne trupe koje su učestvovali u bici nisu u konačnici podigli zastavu. Ova bitka je poznata po fotografiji američkih marinaca koji podižu zastavu na brdu Suribachi.

"Priča je Flags of Our Fathers, poznata scena sa podizanjem zastave, i oni to nisu uradili. Da sam odlučio uvrstiti jednog Afroamerikanca ljudi bi rekli: Ovaj tip je totalno poludio. Mislim, to ne bi bilo ispravno uraditi", rekao je Clint Eastwood. Aludirajući na Leeja, dodao je: "Osoba poput njega bi trebala ušutjeti".

Komentari reditelja Leeja su uslijedili na press konferenciji na Kanskom filmskom festivalu, gdje je ovaj autor prošlog mjeseca promovisao ratni film "Miracle at St Anna". Njegov film se bavi članovima crnačke 92. divizije Buffalo, koja se borila u Italiji, a priča je pokušaj "ispravljanja" historije Drugog svjetskog rata.

Braneći filmove kao historijski tačne, Eastwood je aludirao na još jedan svoj film. "Changeling", koji se bavi Los Angelesom u vrijeme prije nego je grad naselila velika populacija Afroamerikanaca. "Ja pravim priče ovisno od načina na koji ih historijski čitam. Kada snimam film koji je 90% crnački, kao što je "Bird", tada u filmu glumi 90% crnaca", objasnio je ovaj autor.

"Žalio se kada sam završio Bird, biografski film o Charlieju Parkeru iz 1988. godine. Zašto bi bijelac činio takvo šta? Ja sam bio jedini čovjek koji je to napravio, eto zašto. On je trebao napraviti taj film. Umjesto toga, radio je nešto drugo".

Sljedeći projekat Clinta Eastwooda "The Human Factor" bavit će se Mandelinim pokušajima ujedinjenja južnoafričkog društva u periodu nakon aparthejda. Na pitanje da li će se držati historijske tačnosti u oslikavanju bivšeg predsjednika, mudro je odgovorio: "Neću od Nelsona Mandele učiniti bijelca".