Film/TV
0

"Cirkus Columbia" oduševio Dubrovčane

FENA
Film "Cirkus Columbia" bosanskohercegovačkog režisera oskarovca Danisa Tanovića premijerno je sinoć prikazan u Dubrovniku u okviru manifestacije Dubrovnik Film Meeting.

Premijeri su prisustvovale osobe iz dubrovačkog javnog života te brojna druga publika koja je ovacijama pozdravila Tanovićevo ostvarenje.

Prisustvovali su i reditelj Danis Tanović sa suprugom, kao i glumac Milan Štrljić, producent filma i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, Goran i Renata Štrok, maestro Đelo Jusić i mnogi drugi.

U ovoj romantičnoj sagi nastaloj prema romanu hrvatskog novinara i književnika Ivice Đikića, glavne uloge tumače Miki Manojlović, Mira Furlan, Boris Ler, Jelena Stupljanin i Milan Štrljić.

Riječ je o ljubavnoj priči smještenoj u jedno malo mjesto u Hercegovini u prvoj polovini devedesetih godina prošlog stoljeća.

Sinoćnja premijera ujedno je uvertira u brojna događanja koje Dubrovnik Film Meeting planira za iduću godinu za Dubrovčane i njihove goste.

Naime, to je kulturna manifestacija koja se održava od 2005. godine u organizaciji Sarajevo Film Festivala i ALH grupacije s ciljem promocije regionalne i svjetske filmske industrije, unapređenja suradnje među državama, razvoja mlade filmske scene te profiliranja Dubrovnika u značajno filmsko okupljalište.

Želja organizatora je produžavanje događaja s dosadašnja tri dana na cijelu godinu, što bi dodatno obogatilo gradsku ponudu i izvan ljetnih mjeseci, saopćeno je.