Film/TV
0

Ciklus italijanskog filma 70-tih u Sarajevu

Sarajevo-X
Ambasada Italije u Sarajevu i Udruženje bh.-italijanskog prijateljstva "Dante Alighieri" u saradnji sa Kinotekom BiH, nakon izuzetno uspješnog Ciklusa filma posvećenog italijanskom režiseru Valeriju Zurliniju, upriličenog u novembru protekle godine, organiziraju Ciklus italijanskog filma, ovaj put posvećen ostvarenjima sedamdesetih godina

Ciklus će se odvijati u kinu “Bosna”, Alipašina 19, kroz dva dijela. Prvi dio je predviđen za period od 11-16. aprila i to svakodnevno, izuzev četvrtka 14. aprila, radnim danima u večernjem terminu i sa početkom u 20.00h i u subotu, 16. aprila, sa početkom u 11.00h, dok je druga faza ciklusa zakazana za period od 02-06. maja sa početkom u 20.00h. U utorak, 12. aprila, neposredno prije projekcije filma, bit će predstavljen također projekat pod nazivom "Muzika-slika" u realizaciji pozorišne trupe "Zeroteatro".

Sarajevska publika moći će uživati u djelima italijanskih autora sedamdesetih godina kao što su Sergio Leone (“Bilo jednom na Divljem zapadu” sa Claudijom Cardinale, Henry Fondom, Charles Bronsonom...), Salvatore Samperi (“Jegulja od 300 miliona” sa Mariom Adorfom, Rodolfo Baldini...), Lina Wertmüller (“Osveta prevarenog muža” sa Giancarlom Gianninijem, Mariangelom Melatom...), Dino Risi (“Ludi seks” sa Giancarlom Gianninijem, Laurom Antonelli...), Francesco Rosi (“Izuzetni leševi” sa Linom Ventura, Charlesom Vanelom...).

U drugoj sedmici filma, publika će moći pogledati djela autora: Lina Wertmüller (“Paskvalino ljepotan” sa Giancarlom Gianninijem, Fernandom Reyem...), F.lli Taviani (“Ja sam Bog otac” sa Omerom Antonuttijem, Marcellom Michelangeli...), Dino Risi (”Prva ljubav” sa Ugom Tognazzijem, Ornellom Muti...), Giorgio Capitani (”Jastog za doručak” sa Enricom Montesanom, Janet Agren...) i Michelangelo Antonioni (“Misterija dvorca Oberwald” sa Monicom Vitti, Francom Branciarolijem...).

Filmovi su 35mm i na italijanskom jeziku (titl - b/h/s jezik). Ulaz na sve projekcije je slobodan.