Film/TV
0

Ciklus filmova Luca Bessona na FTV-u

Sarajevo-x.com
Federalna telvizija će u narednih nekoliko petaka emitirati filmove Luca Besson, jednog od najznačajnijih autora modernog francuskog filma. Među filmovima će se naći i "Peti element" te "Nikita"

Luc Besson je jedan od najznačajnijih autora modernog francuskog filma. Sa 19 godina je otišao u Hollywood gdje je pekao zanat radeći kao asistent reditelja. Na taj način Besson je izgradio svoj stil i počeo stvarati filmove koji su u sebi imali evropski autorski pečat pomiješan sa hollywoodskim načinom produkcije i prezentacije filmskog djela.

U ciklusu njegovih filmova koji će se emitirati svakog petka u programu FTV-a, gledatelji će moći vidjeti najznačajnije naslove ovog izuzetnog filmskog autora. "Posljednja bitka" (3 nagrade na festivalu Fantasporto), "Podzemlje" (3 nagrade Cesar), "Veliko plavetnilo" (2 nagrade Cesar), "Nikita" (Cesar i nominacija za Zlatni globus), "Atlantis", "Leon" (7 nagrada Cesar), "Peti element" (nominacije za Oscara, BAFTU i nagradu Evropske filmske akademije, 3 nagrade Cesar) i "Poput anđela" zasigurno će biti veliki mamac za najrazličitije skupine filmskih gledatelja, od ljubitelja autorskog filma do ljubitelja filmskih spektakla.