Filmski festival u Cannesu
0

"Chongqing Blues" i "Tournee" prikazani među prvima

SRNA
U Cannesu su prikazani prvi filmovi i konkurenciji za "Zlatnu palmu" - kineski film "Chongqing Blues" Wanga Xiaoshuaia te francuski film "Tournee" Mathieua Amalrica.

Kineski film govori o radničkom megalopolisu u unutrašnjosti zemlje, a junak filma je stari mornar koji dolazi u grad svoje mladosti nakon što su mu javili da mu je sina iz prvog braka ubila policija.

 Bivša žena i majka djeteta ne želi s njim ni da razgovara, ali stari kapetan počinje istraživati sinovljevu smrt i razotkriva djelić po djelić života mladića koga nije vidio deset godina.

Kritičari se slažu da je "Chongqing Blues"  tipičan je proizvod kineske "šeste generacije"  autora koji daleko od velikih nacionalnih spektakala snimaju pesimistične filmove o provincijskoj Kini iza scene velikog privrednog čuda.

Amalric,  jedan od najpopularnijih i najcjenjenijih francuskih glumaca, u Cannesu se  predstavio i kao režiser. 

Njegov "Tournee" je, prema prvim kritikama, šarmantan  i nepretenciozan film koji prati grupu  kabaretskih artistkinja koje u pratnji francuskog impresarija  putuju francuskim lučkim gradovima.

Na filmsko platno Amalric dovodi umjetnike  tzv. nove burleske, hibridnog performerskog žanra koji je ponikao na kalifornijskoj lezbijskoj sceni sredine 90-ih godina 20. vijeka.
Festival je prekjuče otvorio spektakl Ridleja Scotta "Robin Hood", koji je za mnoge kritičare predug i sa mnogo scena borbe...