TV Guide
0

Charlie Sheen najplaćeniji američki TV glumac

Sarajevo-x.com
Charlie Sheen, zvijezda humoristične TV serije "Dva i pol muškarca" koja se prikazuje i u našoj zemlji, proglašen je najbolje plaćenim američkim TV glumcem za 2008. godinu od strane magazina TV Guide.

Poznati hollywoodski glumac po epizodi zaradi čak nevjerovatnih 825.000 dolara, uključujući i prihod od vlasničkih prava na veoma gledanu TV seriju "Dva i pol muškarca".

Na drugom mjestu liste najplaćenijih američkih TV zvijezda našao se William Petersen, legendarni "Gil Grissom" u hit TV seriji "CSI: Crime Scene Investigation", koji za svaku epizodu dobije platu u iznosu od 600.000 dolara.

Mariska Hargitay, glavna junakinja svima dobro poznatog serijala "Zakon i red: Odjel za žrtve", je, prema mišljenju magazina TV Guide, zaslužila titulu najbolje plaćene glumice u kategoriji TV drame, budući da zarađuje 400.000 dolara po svakoj epizodi.

"Sheen i Petersen su najbolji u tome što rade, tako da ne čudi da zauzimaju i sami vrh vrh platnih listi", kazao je u razgovoru za BBC Craig Tomashoff, urednik TV Guidea.

Među osobama s najvećim platama na američkoj televiziji našla se i ekipa megapopularne animirane TV serije "Simpsonovi", čiji članovi pojedinačno po epizodi zarade 400.000 dolara.

Također, britanskom članu žirija "American Idol" Simonu Cowellu jedna sezona ovog reality TV showa donese zaradu od vrtglavih 50 miliona dolara

Novi 100 miliona dolara vrijedan ugovor s američkom TV mrežom Fox učinio je idejnog tvorca animirane TV serije "Family Guy and American Dad" Setha MacFarlanea najbolje plaćenim scenaristom i producentom projekata namijenjenih TV gledateljima.

Slavna američka TV voditeljica Oprah Winfrey i ove godine osvojila titutlu najbolje plaćene TV zvijezde, a kako i ne bi, kad njena godišnja plata iznosi 385 miliona dolara.