Film/TV
0

Četverominutna muka u "Temi dana" na BHT-u

Dnevni avaz
"Tema dana“ BHT1 koja je preksinoć emitirana u redovnom terminu od 22 sata ostat će upamćena po velikim tehničkim problemima zbog kojih nije bio realiziran intervju s gostom te emisije, generalnim sekretarom Vijeća Evrope Terryjem Davisom.

Nakon uvodnih vijesti, uživo je trebao početi razgovor urednice emisije Vanje Furtule i Davisa, ali se ispostavilo da slušalice ne rade. Gost nije mogao čuti prijevod te komunikacija između njega i Furtule nije uspostavljena. Nakon nekoliko minuta improviziranja u eteru, pokušaja otklanjanja kvara, "natezanja“, Furtula je odjavila emisiju.

"Lično sam zadovoljna kako sam reagovala. Preživjevši stres, tri minute u eteru uživo… Pokušala sam, u jednom trenutku Davis je nešto čuo…“, kazala je razočarana Furtula za Dnevni avaz i dodala da je dan kasnije s njom kontaktirao veliki broj kolega pružajući joj podršku.

Sve joj je još teže palo jer su uspjeli dovesti Davisa u emisiju u 22 sata dan pred njegovo obraćanje u Parlamentu BiH.

Poslije emisije, ponovo mu se izvinila, bilo joj je neugodno, a on joj je rekao da se ne sekira i da se takve stvari dešavaju.

Direktor BHT 1 Milenko Vočkić napominje da je na probi za emisiju sve bilo uredu, da je Davis čuo prijevod vijesti pred sam razgovor, a onda su počeli problemi…

"Pokušaj ovako, onako, muka je trajala četiri minute. Jednostavno, tehnika nije uspjela uspostaviti vezu. Nešto se pokvarilo, a sada istražujemo šta. Uzet ćemo izjave da utvrdimo šta je stvarna greška. Programski je nanesena velika šteta, zbog tehnike smo se obrukali i treba poduzeti sve da se takvo što ne dešava“, kaže Vočkić.