Da li će Skyfall dobiti zlatnog kipića?
0

Ceremonija dodjele Oscara u znaku Jamesa Bonda

Klix.ba
Daniel Craig (Foto: Arhiv/AFP)
Daniel Craig (Foto: Arhiv/AFP)
Ceremonija dodjele prestižne filmske nagrade Oscar koja će biti održana idućeg mjeseca bit će u znaku filmova Jamesa Bonda.

"Sretni smo što imamo specijalni dio našeg showa u čast Bondovim filmovima na njegovu 50. godišnjicu. Počevši od filma "007" 1962. godine do danas to je postao jedan svjetski fenomen i najduža pokretna slika u filmskoj historiji", rekli su producenti ceremonije Craig Zadan i Neil Meron.

Posljednji film o nježnom špijunu "Skyfall" oborio je rekorde gledanosti zarade širom svijeta.

Bondovi filmovi su decenijama bili nominirani za "zlatnog kipića" a kruže priče da bi i "Skyfall" mogao biti nominiran u dvije kategorije.

Tokom ovih praznika "Skyfall" je postao prvi film koji je zaradio preko 100 miliona funti u britanskim kinima. Diljem svijeta zaradio je preko milijardu dolara.

Ove sedmice posljednji Bondov film je nominiran i za nagradu koju dobija vrlo mali broj ljudi Producers Guild of America. Bondov režiser Sam Mendes će se naći rame uz rame sa Stevenom Spielbergom koji je nominiran s filmom "Lincoln". Ime pobjednika će se znati 26. januara.

Dodjela Oscara održat će se 24. februara u Dolby Theatreu u Hollywood & Highland Centru, a show će prenositi 225 zemalja svijeta.