Film/TV
0

Cameronov dokumentarac "fantastična arheologija"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Objavljeno otkriće Isusova groba jest proizvod fantastične arheologije, propagande i željenoga profita - stoji u priopćenju Franjevačkog biblijskog zavoda u Jeruzalemu, a prenijela je agencija Zenit, nakon što je James Cameron, redatelj Titanika, predstavio dokumentarac "Izgubljen Isusov grob".

Osvrnuvši se na dokumentarac u razgovoru za Radio Vatikan, Fabrizio Bisconti, tajnik Papinskoga povjerenstva za sakralnu arheologiju, kazao je kako je riječ o otkriću iz davne 1980. godine, u jeruzalemskoj četvrti Talpiot, poznatoga izraelskog arheologa Amosa Klonera, koji je znanstveno pojasnio svoje otkriće - obiteljsku grobnicu u kojoj su bile kosturnice s urezanim imenima Isusa, Marte, Marije...

Riječ je o veoma raširenim imenima u prvome stoljeću poslije Krista. Kad je objavljeno otkriće, nije bilo tako spektakularne reakcije kao što se sada želi učiniti. Imena su raširena u to doba, pogotovo "Isus sin Josipov": s njim se susrećemo najmanje sedamdeset puta. Dakle, ono apsolutno ne može biti poistovjećeno s Isusom - istaknuo je Bisconti.

Na primjedbu novinara kako nije prvi put da se neznatnim arheološkim otkrićima pridaje senzacionalnost, Biscoti je kazao kako se u prošlosti smatralo da je otkrivena Noina lađa te da je bilo i drugih fantazmagoričnih otkrića.

"Mislim da fenomen treba smjestiti u povijesni okvir. Sada je trenutak velikih senzacija, rekonstrukcija, pseudopovijesnih obnavljanja, ali je riječ o maštovitoj arheologiji! U praksi s kršćanstvom počinje pojava iznošenja suprotnog od povijesne istine. Dakle, morat ćemo se naviknuti na ova lažna otkrića, na lažne vijesti", istaknuo je Bisconti i dodao kako su se svi arheolozi izjasnili u tome smislu, oni dobro znaju koju težinu imaju takva otkrića.

Jasno je kako redatelj Cameron želi oko toga, koristeći medijske mogućnosti, stvoriti veliku senzaciju, što pogoduje trgovini i promidžbi proizvoda, a to nema nikakve veze sa znanstvenim arheološkim metodama, zaključio je profesor Bisconti.