Film/TV
0

Cameron želi snimiti nastavak "Avatara" pod vodom?

Sarajevo-x.com
Okeanografi Jaques Piccard i Don Walsh jedini su se spustili na dubinu od 11 kilometara ispod površine okeana 1960. godine. Poslije njih niko nije uspio ponoviti taj poduhvat, ali režiser James Cameron želi biti treći čovjek koji će se spustiti na dno uvale Challenger Deep, najdublje tačke na svijetu, i tu snimiti nastavak svog SF-hita "Avatar".
Podmornica "Bathyscope", nevjerovatno djelo švicarskih, italijanskih i njemačkih inžinjera, omogućila je Piccardu i Walshu da prežive i ispričaju priču o svom fantastičnom silasku u dubine okeana.

"Bilo je poprilično moćno iskustvo. Vanjski sloj stakla je napukao pod težinom vode na devet kilometara dubine, a trebala su nam još dva kilometra do dna", priznao je Piccard.

Oskarovac Cameron svoje spuštanje na dno zapadnog Pacifika planira izvesti u podmornici iz koje će moći snimati u 3D tehnologiji, a koju će napraviti unajmljeni tim australskih inžinjera. Šuška se da nastavak blockbustera "Avatara" planira snimiti upravo pod vodom.

Tačan izgled podmornice u kojoj se režiser planira spustiti na okeansko dno je nepoznat, ali smatra se da će ličiti na 3,5 miliona eura vrijednu podmornicu Deep Flight Challenger, koju je 2007. naručio američki pilot i istraživač Steve Fossett.

Fosset je poginuo u avionskoj nesreći iste godine, samo nekoliko sedmica prije nego što je Challenger trebao biti porinut u vodu.

Fossetteovi nasljednici su vlasnici podmornice, koja nikada nije korištena, ali je dizajn vlasništvo firme iz San Franciska "Hawkes Ocean Technologies", koju je osnovao Graham Hawkes.

Nije sigurno da li Cameron želi otkupiti Fossettovu podmornicu ili Hawkesova prava na nju, ali sigurno je da će ga novi izazov skupo koštati, zaključuje "Daily Mail".