Film/TV
0

Bruce Lee, ratnik iz zmajevog gnijezda

Klix.ba
Hong Kong obilježava 30 godina od smrti Brucea Leeja
Hong Kong obilježava 30 godina od smrti Brucea Leeja
Prije 30 godina, u svojoj 32. godini života umro je Bruce Lee, idol generacija u sedamdesetim i čovjek čije je ime postalo sinonim za <i>kung fu</i>.

Da je živ, Bruce Lee bi 27. novembra napunio 63 godine. Sin je čuvenog kineskog opernog pjevača Lee Hoi Chuna, a rođen je 1940. godine sasvim slučajno u San Francisku. Majka je dječaka Lee Yun Fana (što znači Neko ko se vraća) rodila u bolnici u San Francisku dok je muža pratila na nastupu u San Francisku. Bruce je kao šestogodišnjak uzeo umjetničko ime Li Siu-lung, što znači Mali Zmaj.

U 19. godini Bruce napušta Hong Kong da bi studirao filozofiju na University of Washington u SAD-u. Tada počinje podučavati studente svojim vještinama, kako bi zaradio novac za studij. Suprugu Lindu upoznaje tokom studija. Nakon diplome dobija manje uloge u holivudskim filmovima. Kung Fuu ga je podučavao čuveni Yip Men, jedan od najvećih autoriteta za Wing Chun. Bruce je ovo savladao prije nego je prešao na usavršavanje vlastitog stila Jeet Kune Do.

Bruce Leejovi filmovi još uvijek se prodaju, a Internet je prepun raznih informacija o Malom Zmaju: od njegovih najboljih citata, preko najboljih poteza do razičitih teorija o njegovoj smrti.

"Bruce Lee je udarao visoko, ja sam udarao nisko. Bruce Lee je poslije udarca izgovarao 'AAHH!', a ja sam se poslije udarca smijao." - izjavio je u jednom intervju iz 1995. godine Jackie Chan, vrhunski majstor poput njega, koji je inače bio jedan od statista koje Lee mlati u zadnjem filmu velikog majstora, "U zmajevu gnijezdu" - scena borbe u pećini, Lee ga grabi za kosu i lomi mu vrat. Širom svijeta pa i u sarajevskim kinima, mnogi ljubitelji Bruce Leeja su nakon odgledavanja filmova istočnjačke filmske legende međusobno isprobavali naučeno gradivo, vraćajući se kući sa modricama po cijelom tijelu. Mnogi su se i (samo)ranjavali od silnog pokušavanja savlađivanja tehnike baratanja nun-čakama - dvjema drvenima palijama povezanim lancima.

Legendarni filmski junak umro je u Hong Kongu 20. jula 1973. u 32.-oj godini od moždanog udara. Postoje mnoge špekulacije o uzroku Leejeve smrti. Neki smatraju da je umro od prekomjernog uzimanja opojih sredstava, dok drugi tvrde kako je njegovu smrt naručila skupina majstora kung fua zato što je Zapadu odao jednu od najvećih tajni Istoka, a nisu rijetke ni teorije da je Bruce bio žrtva kineske mafije koja je kontrolirala sve protoke novca u Hong Kongu. Lee je sahranjen dva puta, u Hong Kongu i u Seattleu. 1993. godine desila se još jedna tragedija u njegovoj porodici kada na snimanju filma gine njegov sin Brandon Lee.

Dan danas, trideset godina nakon Leejove smrti, svakodnevno ljudi iz cijelog svijeta donose cvijeće na grob Malog Zmaja.