Film/TV
0

Brojni zanimljivi projekti na ovogodišnjem CineLinku 22. SFF-a

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Voditelj CineLink industrije u okviru Sarajevo Film Festivala (SFF) i voditeljica CineLinka Jovan Marjanović i Amra Bakšić Čamo prezentirali su danas u Sarajevu program ovogodišnjeg CineLinka koji ove godine ima i novu platformu osiguranu za dramske serije u jugoistočnoj Evropi.

Ovo je 14 godina od kako se program realizira, a zahvaljujući njemu do kraja su realizirani brojni projekti i snimljeni filmovi kasnije prezentirani na izdanjima SFF-u. Ove godine dva su takva filma predstavljena u okviru Takmičarskog programa - igrani film i to srbijanski "Vlažnost" i bugarski "Bezbožnica".

Pojasnili su da ove godine ima mnogo noviteta te su izdvojili onaj koji se fokusira na TV dramu i taj dio programa nazvan je CineLink Drama u okviru kojeg će biti predstavljano šest projekata, a izražena je nada i da će se nakon ovoga otvoriti mogućnost za produciranje i stvaranje više TV serijala.

Naime, u svijetu se dešava takozvano "novo zlatno doba drame", ali u regiji se to još nije dogodilo i u posljednjih nekoliko godina bilo je nekoliko dobrih serijala za koje su zaslužni pojedinci te stoga CineLink to pokušava promijeniti stvarajući platformu za realizaciju takvih projekata.

Također, prezentirano je i šest priča u okviru "True Stories Marketa" gdje su različite nevladine organizacije podsjetile na događaje iz devedesetih u zemljama bivše Jugoslavije, a one mogu poslužiti kao ideje za buduće filmove.

U razgovoru za Fenu Amra Bakšić Čamo istaknula je da je okosnica CineLinka koprodukcijski marketing i to je bila prva aktivnost započeta prije 14 godina, a kasnije se CineLink razvio. Tu je i program predstavljanja projekata u postprodukciji.

"Procent projekata koji budu ostvareni nakon prezentacije je veoma visok i on se kreće između 60 i 70 posto. Marketi koji pređu 50 posto realizacije to se već smatra uspjehom. Na drugim marketima projekti budu brže realizirani, kod nas je nekad potrebno pet i više godina od prezentacije projekata do finalne realizacije", naglasila je Bakšić Čamo.

Hrvatski režiser Ognjen Sviličić prezentirat će u okviru programa CineLink Drama serijal od deset jednosatnih epizoda, a radi se o serijalu koji se bavi moralom u slučajevima potkupljivanja ljudi kako bi velika multinacionalna kompanija preuzela malu farmaceutsku kuću iz istočne Evrope koja je na pragu da pronađe lijek za rak.

Serija trenutno nosi naziv "Takeover", a autor je danas izrazio nadu da će biti osigurani novci za realizaciju tog projekta ističući da je SFF uvijek prvi u regiji koji radi nešto novo i ovo je stoga pionirski poduhvat zbog čega je Sviličiću drago da je dio toga. Cilj mu je da serija bude za šire tržište.

U okviru "CineLink koprodukcijskog marketa" ove godine 15 je projekta, od kojih je jedan hrvatske rediteljice Andree Štake nazvan "Mare". Priča je to o ženi koja ima muža i četvoro djece, ali otkriva novi dio same sebe odnosno bavi se temom da unutar obaveza u porodičnom životu kao žena zaboraviš ko si zapravo.

Štaka je pojasnila da je projekat napisan, a glavnu ulogu imat će Marija Škaričić te je sada u fazi pronalazak novca za realizaciju filma, a kad se novci osiguraju odmah bi moglo početi snimanje.

I ovaj film bit će zapravo o identitetu odnosno o pitanjima ko sam i šta mogu, iako je Štaka istaknula da sama sebi kaže da više neće praviti takve filmove.

U okviru programa "CineLink Work in Progress" jedan od deset projekata je i onaj rumunjske redateljice Adine Pintilie koji progovara o intimnosti između ljudi. Nekoliko je likova u filmu koji osjećaju potrebu za intimnosti, ali je se istovremeno boje.

"Film je između realnosti i fikcije, a radili smo mnogo s njihovim ličnim iskustvom kada je u pitanju intimnost. U junu smo završili snimanje te smo sada u fazi montiranja, a na CineLinku smo jer još nismo osigurali novac za postprodukciju", istaknula je za Fenu Pintilie.

Program podrške filmskoj industriji Sarajevo Film Festivala, CineLink Dani filmske industrije, je vodeći centar za okupljanje predstavnika filmske industrije zemalja jugoistočne Evrope i ključna destinacija za filmske radnike iz svih dijelova Evrope.

Svake godine program okupi više od 1.000 učesnika i nudi niz aktivnosti iz različitih oblasti filmske industrije kroz svoje međusobno povezane segmente.