Film/TV
0

Britanski film "Atonement" otvara filmski festival u Veneciji

FENA
Britanski film "Atonement", u kojem glavnu ulogi tumači Keira Knightley, otvorit će Venecijanski fiilmski festival u srijedu.

U ovogodišnje gala projekcije također spada premijera novog trilera Kennetha Branagha "Sleuth", u kojem glavne uloge tumače Sir Michael Caine i Jude Law, javio je BBC.

Ang Lee, koji je u 2005. godini dobio glavnu nagradu festivala za film "Brokeback Mountain", predstavit će svoj novi film "Lust, Caution".

Dobitnici nagrada za najbolji film, režiju, glumca i glumicu bit će objavljeni 8. septembra.

Režiser Tim Burton, tvorac filmova "Edward Scissorhands i "The Nightmare Before Christmas", dobit će Zlatnog lava za životno djelo.

U konkurenciji je "Michael Clayton", triler u kojem glavnu ulogu tumači George Clooney, dok se Brad Pitt očekuje u tom italijanskom gradu radi premijere svog debitantskog westerna, "The Assassination of Jesse James".

Posljednji film Woodyja Allena, "Cassandra", također će biti prikazan, uz pojavljivanje njegovih glavnih zvijezda Colina Farrella i Ewana McGregora.

Serija špageti westerna, koju je prikupio režiser Quentin Tarantino, također će biti prikazana tokom trajanja festivala.

Prvi put će biti uručena i nagrada za homoseksualnu temu ili likove.

"Atonement", u kojem također glumi James McAvoy, tek je drugi igrani film 35-godišnjeg režisera Joea Wrighta. On je snimljen po hit knjizi Iana McEwana, a uloga Keire Knightly također se pominje kao kandidat za nagradu.

Na prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu Helen Mirren je dobila nagradu za najbolju glumicu za ulogu u filmu "The Queen", da bi počast na kraju kulminirala Oscarom.

Tajvanske vlasti su uputile protest festivalu što je uvrstio film Anga Leeja u svoj program kao film koji potiče iz Tajvana u Kini - što sugerira da je taj otok i dalje dio Narodne Republike Kine.

Kina i Tajvan uspostavile su posbne vlade u 19349., ali Peking još smatra Tajvan dijelom svoje teritorije.

Tajvansko Vijeće za pitanje odnosa s maticom optužilo je Kinu za uplitanje u festivalski program, navodeći kako je "crna ruka Kine ušla u čisti svijet umjetnosti" u izjavi na svom websiteu.