Film/TV
0

Britanski dokumentarac odbacuje teoriju staklenika kao uzrok globalnog zagrijavanja

Sarajevo-x.com
Televizijski dokumentarac koji je prikazan prošle sedmice u Britaniji tvrdi da je "teorija staklenika" koja je vezana za globalno zagrijavanje, velika prevara.

U dokumentarnom filmu "The Great Global Warming Scandal", autora Martina Durkina, se tvrdi da Sunce, a ne ljudski generisani staklenički gasovi, uzrokuju povećanje temperature na zemlji.

Durkin kaže da je teorija staklenika "najveća prevara modernog doba".

Ovaj dokumentarac prikazuje mišljenje stručnjaka iz klimatologije, oceanografije, meteorologije, bio-geografije i paleo-klimatologije.

Paleontolog Ian Clark sa univerziteta Ottawa kaže da globalno zagrijavanje može biti izazvano povećanom aktivnošću Sunca. Clark kaže da uzorci leda sa polarnih kapa pokazuju da su "postojali i topliji periodi u historiji Zemlje oko 800 godina prije porasta nivoa karbon dioksida".

Naučnici u dokumentarcu navode i da se većina globalnog zagrijavanja desila u periodu prije 1940. godine, a da je onda došlo do 40-godišnjeg pada temperature. Oni dodaju i da je karbon dioksid koji je nastao tokom ekonomskog buma nakon 2. Svjetskog rata mogao uzrokovati rast globalne temperature.