Film/TV
0

Brad Pitt i Angelina Jolie u Kanu na premijeri filma "Mighty Heart"

Sarajevo-x.com
Angelina Jolie i Brad Pitt; Foto: Reuters
Angelina Jolie i Brad Pitt; Foto: Reuters
"Mighty Heart", film britanskog redatelja Michaela Winterbottoma, o nestanku i ubistvu američkog novinara Daniela Pearla 2002. godine u Pakistanu, prikazan je sinoć na filmskom festivalu u Kanu. Premijeri je prisustvovala Pearlova udovice Mariane kao i holivudske zvijezde Brad Pitt i Angelina Jolie, javlja agencija DPA.

Seksipilna Angelina Jolie glumi u filmu "Mighty Heart" veoma zahtjevnu ulogu žene Daniela Pearla, Mariane.

Kritičari su bili veoma naklonjeni Winterbottomovom filmu, u kojem Daniel Futterman glumi preminulog Daniela Pearla. Radnja filma je primarno fokusirana na Mariane Pearl i njenu borbu da nađe muža. U filmu je prikazana i scena obezglavljivanja Pearla od strane njegovih otmičara, a ta je scena obišla svijet u šokantnom videu koji je bio postavljen na internet.

Mariane je 23. januara 2002. godine, kada je bila u šestom mjesecu trudnoće, čula informaciju da je Daniel, koji je radio na priči o radikalnim islamskim grupama za Wall Street Journal, nestao.

Kratko nakon što se saznalo za smrt njenog muža, Mariane je dala intervju u kojem je istakla da je 10 drugih osoba te godine ubijeno na isti način. Novinar koji je pravio navedeni intervju pitao je Mariane da li je gledala scenu u kojoj otmičari odsijecaju glavu njenom mužu. Ona je uzvratila sa: "Kako se usuđejete da me to pitate?''. Pet godina kasnije, isti taj novinar je jučer zapitao Mariane da li mu može oprostiti.

Mariane, koja je inače Francuskinja, za novinare je na jučerašnjoj pres konferenciji izjavila: "Zamolila sam koproducenta filma Brada Pitta prilikom našeg prvog susreta da Angelina Jolie glumi moj lik u filmu.''

Koproducent filma Brad Pitt jučer je izjavio kako je skrivena poruka ovog filma "novinarstvo, međusobno povezivanje i borba protiv mržnje". Brad Pitt je naglasio: "Kidnapovanje je dovelo do potpuno suprotne stvari u odnosu na ono zbog čega je to učinjeno – ujedinilo je ljude različitih vjerovanja i ubjeđenja".

Winterbottomov film je prikazan van takmičarske konkurencije na festivalu u Kanu.