Film/TV
1

Boyd: Daniel Day-Lewis bio bi idealan James Bond

Klix.ba
Pisac nove knjige o Jamesu Bondu, William Boyd, izjavio je kako bi glumac Daniel Day-Lewis bio savršen za ulogu lika 007 kojeg je on stvorio.

Knjiga "Solo" predstavlja novu pustolovinu 45-godišnjeg špijuna koji odlazi u Afriku. Radnja se odvija krajem 1960-ih godina.

Boydovo izdanje predstavljeno je u The Dorchester hotelu u centru Londona, u okviru kojeg je bila upriličena i postavka sportskih automobila koje su predstavljale stjuardese.

"Ako bih trebao izabrati glumca koji bi glumio mog Jamesa Bonda, onda bi to bio glumac koji je glumio u mojim filmovima i kojeg znam. To je Daniel Day-Lewis, jer mislim da on podsjeća na Bonda kojeg Ian Fleming (autor Jamesa Bonda, op.a.) opisuje", rekao je Boyd.

Dodao je kako je Fleming jednom opisao Bonda kao "američkog pjevača i tekstopisca Hoagyja Caramichaela.

"A Daniel Day-Lewis zaista izgled kao Caramichael", kaže Boyd.

No, autor smatra kako je velika vjerovatnoća da "Solo" neće doživjeti svoju ekranizaciju.

"Radnja je smještena u 1969. godinu, a Bondovi filmovi su uvijek smješteni u sadašnjost. Nikada ne prave retro Bonda. Pretpostavljam da mogu uzeti moju platformu i osavremeniti ga, ali onda bi sve bilo drugačije, jer to što je postavljen u 1960-e daje poseban štih", dodaje Boyd.

Boyd je do sada napisao 11 knjiga, a mnoge od njih, poput "A Good Man In Africa" i "Any Human Heart", su ekranizirane.

Ove godine obilježena je 60. godišnjica Flemingove prve knjige o Jamesu Bondu "Casino Royal".

Fleming je napisao 14 knjiga o Bondu. Sam Mendes, koji je režirao "Skyfall", rekao je kako će 24. Bondov film biti snimljen 2015. godine.