Film/TV
66

"Bosanski san" je najbolji kratki film festivala u Meksiku

Piše: A. P.
Dodjela nagrada
Pobjednik 13. međunarodnog filmskog festivala Morelia u Meksiku u kategoriji kratkog filma je "Bosanski san" (Bosnian Dream) meksičkog režisera Sergija Floresa Thorije.

Ovaj film je nastao u okviru studentskog programa Film.Factory pokrenutog u okviru univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) kojeg vodi proslavljeni mađarski režiser Bela Tarr.

Iako je njegova radnja smještena u Sarajevo, Thorija kaže da jednako govori i o bh. i meksičkom društvu, tačnije o univerzalnom fenomenu - snu o bijegu u bolji život.

"Ovo je film o imigraciji. Mladi ljudi u Bosni su opsjednuti odlaskom u druge dijelove Evrope i SAD. Bosna je najsiromašnija zemlja u Evropi. Kao Meksikanci, mi znamo šta znači imigracija, koliku žrtvu i napor nosi. A za šta? Da bi vas smatrali građanima petog reda. Bosna, kao i Meksiko, iako siromašna ima sjajne stvari. Moj film sugeriše Bosancima, kao i Meksikancima, da trebaju uživati u onome što imaju", kazao je autor.

Glavna protagonistica filma je Ivana Vojinović, bh. glumica koji tumači lik istoimene djevojke, radnice u jednom sarajevskom restoranu. Ona živi prilično monotono dok se brine o bolesnoj majci i sanja da jednom odseli u Ameriku kod tetke. Jednog dana u noćnom baru upoznaje Teksašanina s kojim provodi noć i koji potpaljuje njen "bosanski san". Ipak, on sutradan odlazi, a ona ostaje u Sarajevu s nadom u bolji život.

Mlada i talentovana Ivana za Klix.ba ističe kako je bilo zanimljivo sarađivati sa Thorijom.

"Sergio radi intenzivno, vrlo je detaljan i perfekcionista. Sviđa mi se njegov pristup radu koji je vrlo ozbiljan", kazala je Vojinović.

Vojinović ističe kako je bila iznenađena zbog nagrade za film koji je u cijelosti sniman u Sarajevu.

"Ovo je prvi put da sam nagrađena i ova informacija uljepšala mi je dan. Sretna sam i zbog Sergija zato što je vjerovao u taj film", rekla je Vojinović.

"Bosanski san" traje pola sata, a kako nam je otkrila Vojinović, u toku su aktivnosti na njegovom pretvaranju u dugometražni film.

Ivana već u ponedjeljak kreće sa snimanjem novog filma, a nastavlja i sa snimanjem serijala "Lud, zbunjen, normalan", kao i predstavama u glavnom gradu BiH.